Fekete év 

Harkai Péter 2020. december 31. 18:09 2020. dec. 31. 18:09

2020-ban tarolt a halál, még decemberben sem volt képes megpihenni a végzet, pár hete búcsúzhattunk a legendás „tájszínházi” klasszikus Éless Bélától és a magyar könnyűzene mozdíthatatlannak vélt másik legendájától, Bergendy Istvántól is.   

A járvány sújtotta 2020 szokatlanul nagy számban hagyott hátra áldozatokat mindannyiunk életéből. Megdöbbentő számban a közélet, politika, művészet, sport területéről a különböző generációkból egyaránt. Már a közéletből ismert halottaink száma is kiugró, s feltehetően alig akad család vagy ismerős, aki ne gyászolna vagy ne volna olyan ismerőse, aki végleg búcsúzni kényszerült szerettétől.

Még a teljesség igénye nélkül is dermesztően hosszú a névsor csak azok között a halottak között, akiknek szélesebb közönség előtt is ismert volt a munkásságuk. Némi patetikus túlzással kimondható, hogy eltűnik egy generáció, azok ráadásul, akik még szemtanúként hagyhatták ránk örökül az elmúlt 50-60 év hiteles történetét.

A sport világa olyan klasszisoktól búcsúzott, akik egy eltűnő generáció utolsó képviselői voltak személyükben és teljesítményükben egyaránt, mint Wichmann Tamás, de volt, akinek drámaian fiatalon tört ketté a z életével a pályája is mint történt ez Benedek Tibor esetében.

Az újságírók közül is a szakmát még hivatásként, szenvedéllyel végző mestereket veszíthettünk, mint Győrffy Miklós vagy Chrudinák Alajos, de politikai hovatartozástól függetlenül gyászolhatott a közélet is, elvesztve Kósáné Kovács Magdát vagy Fekete Györgyöt, de sajnos itt említhetjük a drámaian korán meghalt Bogdán Lászlót is.

A művészvilágból olyanok is távoztak, akiken generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy ők bizony halhatatlanok, mint a meséik, mint Csukás István, vagy örökké élnek a következő 100 évükben is, mint Bálint György, akit egy ország hívott úgy, hogy Bálint gazda.

Jelen esetben a teljesség kegyelettel félretett igénye nélkül emlékezzünk az alábbi, mindannyiunk által ismert és/vagy szeretett művészekre, politikusokra, közéleti emberekre, akik nélkül már más lesz a világunk néhány óra elteltével:

Pécsi IldikóKossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő; Verebély Iván Jászai-díjas színész; Zana Józsefszínész; Balázs Ferenc -–Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész, zeneszerző; Gesztesi Károlyszínművész; Andorai Pétera Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai-díjas színművész; a méltatlan körülmények között elhunyt Szilágyi István – Aase-díjas színművész; Mihály TamásKossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző, az Omega együttes tagja; Benkő LászlóKossuth- és Liszt Ferenc díjas zeneszerző, az Omega együttes tagja; Földi TeriJászai-díjas színésznő; Kovács ZsuzsaJászai Mari-díjas magyar színésznő; Csukás Istvána Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, ifjúsági szerző, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja; Böröndi Tamásszínész, színházigazgató; Baranyai IbolyaJászai díjas színésznő; Bácskai Lauró Istvánfilmrendező, forgatókönyvíró; Csurka LászlóJászai-díjas színművész; Felföldi AnikóJászai-díjas színművész; Bajnok Béla - szobrászművész; Éless Bélaszínész, rendező, színházigazgató.  

Wichmann Tamáskilencszeres kenuvilágbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszer olimpiai második, egyszer olimpiai harmadik helyezett, 37-szeres magyar bajnok; Szűcs Lajosolimpiai bajnok labdarúgó, egyszeres világválogatott; Székely Évaolimpiai bajnok úszó; dr. Kausz Istvánolimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, öttusázó, orvos; Kulcsár Gergely atléta, olimpiai ezüst- és bronzérmes gerelyhajító, edző; Göröcs János – válogatott labdarúgó; dr. Kárpáti Györgya Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, edző; Benedek Tiborháromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, 2013 és 2016 között a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.   

Kósáné dr. Kovács Magdaaz Európai Parlament képviselője, 1994 és 1995 között munkaügyi miniszter; Keleti Györgyvolt honvédelmi miniszter, az MSZP volt országgyűlési képviselője; dr. Győrffy Miklósújságíró, rádiós-televíziós szerkesztő, riporter; Fekete Györgya Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, helyettes államtitkár, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Fazakas Szabolcspolitikus, miniszter, országgyűlési és EP-képviselő, az Európai Számvevőszék tagja; Chrudinák Alajosújságíró, televíziós szerkesztő-riporter, a Magyar Televízió külpolitikai műsorainak egykori vezetője, főszerkesztője; Balsai István igazságügyi miniszter, az Alkotmánybíróság tagja; Bogdán Lászlópolitikus, több cikluson át Cserdi polgármestere, cigány polgárjogi aktivista; Bálint György, Bálint gazdakertész- és mezőgazdasági mérnök, író, szerkesztő, médiaszemélyiség, újságíró, politikus, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa.

A névsorhoz mindenki tegye hozzá a saját halottját, hiszen természetesen a felsorolt nevek mellett, minden olyan polgártársunktól együttérző gyászban búcsúzunk, akiket csak te, mi, a szomszédunk, az ismerősünk vagy annak rokona vesztett el idén akár a járvány kíméletlen pusztítása, akár végzetes betegség következtében.

Ők voltak többen – kegyetlenül többen, mint az a sorstól elkerülhetetlenül kimért lenne.

2020 végleg rádöbbenthetett mindannyiunkat, hogy kortól függetlenül, az életünk véges. Még ha a napi rohanásban értelmetlen dolgokra is fecséreljük, ne hagyjuk, hogy külső kényszerek és törtető szándékok rabolják el azt, ami a legfontosabb mindannyiunk számára – a szeretet és az egymásra figyelés, az odaadás és az önzetlen segítés alapvető és örök emberi élményeit. Ha már nincs kit megölelni, akkor már késő rádöbbenni, hogy végleg elvesztettünk valamit.

Ez az év, ha másra nem, arra megtaníthatott mindenkit, hogy bármily banális is, a valódi érték nem kívül, hanem bennünk van, a másik emberben, a szerettünkben s ha nincs többé, AKKOR vesztettünk el mindent végleg és végzetesen örökre. Nincs az a milliárd, ami visszahozhatja.

Mindannyiukért égjen egy-egy gyertya éjfélkor, amikor magunk mögött hagyjuk a gyász emlékét ezzel a feketére festett 2020-as esztendővel.