Fekete koporsót vittek Áder ablaka alá

HírKlikk 2019. december 16. 15:46 2019. dec. 16. 15:46

A Párbeszéd aktivistái és országgyűlési képviselője, Tordai Bence, hétfőn délelőtt egy fekete koporsót vitt a köztársasági elnöki rezidencia elé, hogy Áder János ne írja alá a tb-törvény módosítását.

Az akcióval egybekötött sajtótájékoztatón Tordai elmondta: elképesztő, embertelen a tb-törvény módosítása, mivel több mint egymillió ember, azaz minden kilencedik magyar eleshet az egészségügyi szolgáltatásoktól.

Az Országgyűlés szerdán fogadta el azt a törvénymódosítást, amely a társadalom legszegényebbjeinek orvosi ellátását nehezítené meg, amennyiben Áder János aláírja a törvényt.

A korábbi szabályozás szerint, azok, akik után munkahelyük vagy az állam nem fizet tb-járulékot, azok 7710 forintért megválthatják azt. Amennyiben három hónapon túli tartozásuk van, akkor is ellátják őket az egészségügyi intézményekben, de az adóhatóság behajtja a hátralékot.

Az új törvény szerint azonban aki három hónapon túl nem fizeti a járulékot, mert mondjuk munkanélküli, egyetem után még nem talált munkát vagy háztartásbeli, annak egyszerűen törölnék a taj-számát, és kiesik az ellátásból. Még receptet sem kaphat a sürgősségi beavatkozások kivételével.

Tordai Bence elmondta: jelenleg is van 300 ezer ember, aki saját maga fizeti a társadalombiztosítását, van 500 ezer „piros lámpás”, aki most is késedelemben van annak befizetésével, és van 400 ezer olyan, aki soha nem vette igénybe az egészségügy szolgáltatásait, valamint vannak olyanok, akik lakcím hiányában nem jogosultak – és itt nemcsak hajléktalan emberekre kell gondolni.