Feketepiacon adják-veszik a vakcinákat

HírKlikk 2021. február 27. 05:00 2021. feb. 27. 05:00

Az EU csalás-ellenes szervezete, az OLAF, valamint az Europol több nyomozást is indított a koronavírus-vakcinákkal való csalások miatt – erről az NTV német hírtelevízió mellett számos más német sajtóorgánum is beszámolt. Becslések szerint eddig hozzávetőleg 400 millió adagot kínáltak fel, összesen mintegy 3 milliárd euró értékben. 

Az NTV jelentése szerint úgy tűnik, kialakulóban van, vagy már ki is alakult a vakcinák feketepiaca. Mindenféle gyanús cégek és személyek – az uniós nyomozók ismeretei szerint – már több százmillió adagot kínáltak fel kormányoknak és különböző szervezeteknek olyan vakcinákból, amelyek nem közvetlenül a gyártóktól származnak. Az EU Bizottság köreiben elmondták, hogy ezeket „kísértet-oltóanyagoknak”, vagyis többé-kevésbé gyanús ajánlatoknak nevezik. Ezek az ajánlatok eljutottak már több állam- és kormányfőhöz is. 

A témát napirendre tűzték az állam- és kormányfők pénteki video-csúcstalálkozóján is. Az Olaf becslése szerint eddig mintegy 400 millió adagot kínáltak fel, összesen mintegy 3 milliárd euró értékben, de ezekről egyáltalán nem tudni, hogy egyáltalán oltóanyag van-e az üvegcsékben, vagy esetleg sós víz. 

A német Bild Zeitung számolt be arról, hogy néhány napja egyetlen magánszemély mintegy százmillió adag brit AstraZeneca oltóanyagot kínált fel több kormánynak e-mailben. Az illetőt ismerik a német hatóságok, mert korábban koronavírus-védőfelszereléseket kínált. A német egészségügyi minisztérium egy szóvivője a Bild Zeitung beszámolója nyomán megerősítette, hogy a német kormány is kapott az elmúlt napokban különféle ajánlatokat, de kitart az uniós beszerzési mechanizmus mellett, és nem fogadott el semmilyen más ajánlatot.