Fél év Pegasus: felelősök és következmények sincsenek

HírKlikk 2022. január 2. 11:40 2022. jan. 2. 11:40

A köztársasági elnök testőrsége, államtitkár, a kormány politikai ellenfelei és független újságírók ellen is bevetették Magyarországon a Pegasus nevű kémfegyvert, amelyet csak bűnüldözési céllal lehetne használni.

Júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, amikor kiderült: az izraeli NSO cég kémfegyverét Magyarországon is számos célpont ellen bevethették. Egy nemzetközi újságíró-szervezet több ország szerkesztőségével (köztük a magyar Direkt36-tal) együtt dolgozta fel a kiszivárgott adatbázist, amelyben több mint háromszáz magyar telefonszám szerepelt – írja a Szabad Európa.

Kiderült, hogy Magyarországon újságírók, ellenzéki politikusok, ügyvédek, médiatulajdonosok, államtitkárok és a köztársasági elnök testőrei ellen is bevetették a Pegasust. A kémfegyvert csak állami szervek használhatják, és elvileg ők is csak bűnüldözési, terrorelhárítási céllal. Ami a Pegasus magyar használatával az egyik legfőbb probléma, hogy nem csak ilyen céllal használták a kémfegyvernek minősülő eszközt.

A botrány kitörése óta a kormány lényegében nem reagált az azzal kapcsolatban felmerült kérdésekre. A kormánypárti politikusok rendre azt válaszolják a Pegasus használatára vonatkozó kérdésekre, hogy Magyarországon minden megfigyelés törvényesen zajlott 2010 után. Azt, hogy ez valóban így történt-e, csak egy független vizsgálat tudná megállapítani, de ennek érdemi elindítását a Fidesz nem tartja szükségesnek. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának július 26-i ülésére a kormánypárti képviselők nem mentek el. A testület így határozatképtelen volt.

A Pegasus-botrány eddigi egyetlen ismert következménye, hogy Izrael nem ad el többé kiberbiztonsági eszközöket Magyarországnak.

Arról, hogy kiket figyeltek meg, a Szabad Európa cikkében egy részletes lista is olvasható. 

Forrás: Szabad Európa