Fele annyi pénzből gazdálkodnak a magyar családok, mint az európai átlag

HírKlikk 2020. október 21. 16:06 2020. okt. 21. 16:06

13.894 euró állt rendelkezésére egy átlagos európai polgárnak egy évben, a magyaroknak csak 6.871 eurója volt.

Egy átlagos európai polgárnak idén 13.894 euró állt rendelkezésére elkölthető jövedelemként, a magyarok viszont csak majdnem a feléből, 6.871 euróból gazdálkodhattak – derül ki a GfK idei tanulmányából, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A magyaroknak idén kevesebb pénzük volt, mint tavaly. Amíg korábban 7.416 euróból gazdálkodhattunk, idén már csak 6.871 euró volt az egy főre jutó vásárlóerő, ami durván 2,5 millió forintnak felel meg. Ezzel az eredménnyel Magyarország a 30. az európai rangsorban.

A vásárlóerő idei visszaesése – ami főként a koronavírus-járvány számlájára írható – kivétel nélkül minden megyét érint. Átlagosan 7,3 százalékkal esett vissza a vásárlóerő, de az országon belül vannak jelentős különbségek, ugyanis a 19 megye és Budapest közül mindössze ötben magasabb az egy főre jutó vásárlóerő, mint az országos átlag.

A legtöbb vásárlóerővel sorrendben Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém, valamint Vas megye lakosai rendelkeznek – ezek nincsenek drasztikusan a kiemelkedő fővárosi átlag alatt.

Európában Lichtenstein végzett a rangsor tetején, itt a vásárlóerő az európai átlag ötszöröse.

Forrás: hvg.hu