70 ezer néző a Puskásban? Felelős döntést vár Zugló polgármestere

HírKlikk 2021. április 23. 13:50 2021. ápr. 23. 13:50

Felelős döntést vár el és nagyobb óvatosságot kér a koronavírus-járvány miatt Zugló ellenzéki polgármestere annak eldöntésében, hány szurkolót engednek be a nyári labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) a kerületben lévő Puskás Arénába.

A szocialista Horváth Csaba a stadion előtt tartott, az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón felidézte, miközben még mindig „dübörög" a koronavírus-járvány, a kormány és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) arról döntött, hogy már június közepén közel hetvenezer néző előtt telt házas mérkőzéseket lehet rendezni a Puskás Arénában az Eb-n.

Nem lehet tudni, hogyan alakul a járvány – mondta, azt kérve, ha már egy évig odafigyeltek a járvány elleni védekezésre, az utolsó néhány hónapban ne rontsák el azt.

A XIV. kerületi polgármester azt javasolta, hogy a többi 11 rendező városhoz hasonlóan, „inkább óvatosak legyünk, mint gondatlanok".

Hozzátette: felelősen kell dönteni, először arról, hogy Budapest csak a férőhelyek kevesebb mint 50 százalékára enged be nézőket. Megjegyezte: a rendező városok többsége arra vállalt garanciát, hogy a férőhelyek 25 és 33 százalékára enged be szurkolókat, Baku és Szentpétervár vállalt ennél többet, 50 százalékot.

Horváth Csaba azt kérte, Magyarország lépjen vissza attól a vállalásától, hogy telt házas mérkőzéseket rendez és a következő hetekben több lépcsőben döntsön a kormány és az MLSZ a nézőszámokról.

Közölte, támogatják, hogy Magyarország minél előbb rendezzen komoly nemzetközi tornákat, de csak úgy, hogy azok nem veszélyeztetnek emberéleteket.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyárról idénre halasztott Eb-t a tervek szerint június 11. és július 11. között rendezik 12 európai városban, köztük Budapesten.

Budapest három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek lesz a házigazdája, s a magyar szövetség jelezte, Budapest célja, hogy a Puskás Arénában rendezendő négy találkozón a nézőtéri ülőhelyek száz százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

Forrás: MTI