Felháborította az akadémiai dolgozókat Palkovics nyilatkozata

HírKlikk 2019. május 27. 10:35 2019. máj. 27. 10:35

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) elvárja, hogy minisztérium tartsa tiszteletben a Magyar Tudományos Akadémia és a minisztériumi delegáltak közötti tárgyalások eredményeként létrejött megállapodásokat, illetve azt a törvényi rendelkezését, amely szerint a kutatóhálózat átszervezése az Akadémia Közgyűlésének hatáskörébe tartozik.

Ennek ellenére „felháborodással olvastuk Palkovics László miniszter Figyelőben megjelent nyilatkozatát, amely szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének döntéseit figyelmen kívül hagyva kívánja elérni a vonatkozó jogszabályok módosítását és leválasztani az MTA kutatóhálózatát az Akadémiáról.”

Minden olyan szándék, amelynek célja, hogy a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózatot kormányzati intézménnyé tegye, politikai befolyás alá rendelje, a tudományos autonómia súlyos csorbítását okozza – írja közlemény nyomán a hvg.hu.

Felszólítják a kormányt, hogy sikertelen innovációs politikája kudarcát és a magyar gazdaság versenyképességének rossz eredményeit ne a magyar tudomány kidolgozatlan és tisztán a politikai befolyás megszerzését szolgáló, előre látható módon sikertelenségre ítéltetett reformjaival akarja kompenzálni.

Megjegyzik azt is, hogy a folyamat romboló hatása már most statisztikailag kimutatható a kutatók elvándorlásának vagy pályaelhagyásának megkezdődésében. A tervezett átalakítások hatása még mélyrehatóbb lesz, évtizedekre veti vissza a magyar tudományosságot, és veszélyezteti a régióban az utóbbi évtizedekben kiharcolt előkelő szerepét – zárul a közlemény.

Forrás: hvg.hu