Feljelentik a kulturális államtitkárt, mert „a magyar polgárok közgyűjteményéből bizonyos tárgyakat a sajátjaként kezel"

HírKlikk 2022. január 24. 12:30 2022. jan. 24. 12:30

Folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést tesz Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár ellen Brenner Koloman, az országgyűlés jobbikos alelnöke. A képviselő ezt más ellenzéki politikusokkal közösen tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be.

Brenner Koloman azt mondta: „nagy nyilvánosság előtt tett vallomásnak" tekinthető, hogy az államtitkár „a nyílt színen vallott arról, hogy alkalmanként a magyar polgárok közgyűjteményéből bizonyos tárgyakat a sajátjaként kezel".

Az ellenzéki politikus szerint az ügy szimbolikusan mutatja meg „a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét".

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda kultúráért is felelős alpolgármestere a tárgy értékétől függetlenül, mélységesen elszomorítónak nevezte, hogy egy államtitkár önhatalmúlag egy másik intézménybe vitte Esterházy Péter író focilabdáját. A szimbólum a fontos, ahogy a fideszes rendszer működteti az országot; a hatalom birtokosai azt gondolják, hogy az emberek és a törvények felett állnak – fogalmazott. Hozzátette, a fennálló rendszer csaknem 12 éve „mérgezi Magyarország levegőjét" kulturális, gazdasági, társadalmi és szellemi értelemben is.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa kiemelte: az ellenzéki összefogás pártjai választási győzelmük után azonnal leállítják a múzeumok „szakmailag indokolatlan költöztetését", így a Természettudományi Múzeum – szerinte a gyűjtemény jelentős hányadát veszélyeztető – Debrecenbe helyezését is.

Forrás: MTI