Feljelentik az Orbán család ügyvédjét

Konczik Márton 2018. március 18. 17:48 2018. márc. 18. 17:48

Feljelentést tesz választási csalás gyanúja miatt a DK-s Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros parlamenti képviselője. A Demokratikus Koalíció választási bizottságban ülő embere derítette ki, hogy legalább 341 azonos ajánló szerepel eltérő aláírással a fideszes Bajkai István és a Lendület Magyarországért párt jelöltjének ívén.

A DK közleménye szerint a Fidesz azzal, hogy kiadta szimpatizánsai személyes adatait Lévai Katalin kamupártjának, nem csak törvénytelenséget követett el, hanem saját szavazóit is megalázta. Ráadásul legalább 9 esetben elhunyt vagy már nem a körzetben lakó korábbi hívük adatait hamisították saját listájukra is.

Az Index megpróbálta megszólaltatni a Fidesz képviselőjelöltjét, Bajkai Istvánt is, ő azonban azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit, így nem kívánta kommentálni.

Nem ez az első eset, hogy a Fidesz a kampányidőszak alatt tisztességtelen és törvénytelen módszerekhez folyamodik a Teréz- és Erzsébetvárosban. Az Orbán Ráhel ügyvédjeként elhíresült fideszes jelölt, Bajkai István korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy tej-, tojás- és sonkaosztással próbált szavazatokat vásárolni, és törvényellenes módon munkaidőben önkormányzati alkalmazottakkal gyűjtetett aláírásokat magának. Pár napja pedig futószalagszerűen levagdosták a DK-s képviselőjelölt választási plakátjait a Városliget környékén. Oláh szerint ez a rongálás senkinek nem áll érdekében a Fideszen kívül. Egy szemtanú továbbá az is megerősítette, hogy a Fidesz Klauzál téri székházából törvénytelen módon terjesztenek szórólapokat. A törvény előírja, hogy a választási kampányban minden szórólapon szerepelnie kell az impresszumnak és a kiadónak. A Fidesz “Emlékezzünk” prospektusain azonban semmi ilyesmi nincsen.

A DK közleménye szerint Orbán aggódik amiatt, hogy jelöltjük, Budapest VI-VII. kerületében újra legyőzheti a Fideszt. Oláh szerint az aggodalomra minden okuk megvan, és Bajkai István nem mert tisztességes eszközökkel megmérkőzni az országgyűlési képviselői helyért.

Teréz- és Erzsébetváros körzete a 2014-es választáson nagy csatatér volt. Oláh Lajos végül legyőzte a fideszes Rónaszékiné Keresztes Mónikát. A DK az MSZP támogatásával idén újra őt indítja, így várhatóan Oláh a legesélyesebb jelölt arra, hogy megküzdjön a Fidesz-KDNP új jelöltjével.