Felmérés a menekültekről – a magyarok a kevéssé befogadók között

HírKlikk 2019. június 20. 12:55 2019. jún. 20. 12:55

Az emberek 61 százaléka támogatja a háború és üldöztetés elől menekülők befogadását, azt hogy nekik menedékjogot biztosítsanak - ezt tárta fel az Ipsos 26 országban végzett felmérése, amelyet a német Marktforschung (Piackutatás) című portál ismertetett. E jog biztosítását a legtöbben Argentínában (74 százalék), Chilében (73 százalék) és Nagy-Britanniában (72 százalék) támogatták. A legkevesebben Belgiumban (50 százalék), Franciaországban és Magyarországon (egyaránt 43 százalék) és Japánban (23 százalék) álltak ki a befogadás mellett. 

Németországban viszonylag kevesen (57 százalék) támogatják a befogadást, és ennek talán az az oka, hogy nagyon sokan nem bíznak a befogadottak integrálhatóságában. Ugyancsak Németországban emellett 59 százalék kételkedik a menekülés okaiban is, nevezetesen úgy látják, hogy legtöbben valójában nem menekültek, hanem gazdasági okokból érkeznek. Emellett sokan úgy látják, hogy a kormány eltitkolja a befogadás valós költségeit. A befogadással való egyetértés a legjelentősebben Magyarországon (66 százalékról 55-re), és Oroszországban (71 százalékról 64-re) csökkent, ami talán a kormányok azon törekvésével függ össze, hogy távol akarják tartani a menekülteket, és szítják az emberek ezzel kapcsolatos aggodalmait - írták a szerző.

A menekültek integrációjával, integrációra való képességükkel kapcsolatos kételyek a legnagyobb mértékben (legalább 10 ponttal) 2017 óta Szerbiában, Magyarországon, Mexikóban és Peruban csökkentek. A felmérés a Menekültek Világnapja alkalmából készült 26 országban, idén április 19. és május 3. között, internetes megkérdezés útján. Az érintett országok közül 15-ben elég elterjedt az internet ahhoz, hogy a felmérést reprezentatívnak lehessen tekinteni.

Forrás: Hírklikk