Félmillió szavazót vesztett a Fidesz augusztus óta

HírKlikk 2020. december 11. 21:00 2020. dec. 11. 21:00

A Fidesz lejtmenetben van: augusztusban a választókorú népesség 36 százaléka támogatta őket, most 30 százalékos a támogatottságuk. A kormánypárt vesztesége ezen időszak alatt félmillió választó – derül ki a Závecz közvélemény-kutatásából.

Különösen jelentős a Fidesz-KDNP visszaesése a diplomások körében, ahol 46-ról 27 százalékra csökkent a támogatóik aránya. Budapesten és a megyeszékhelyeken is sokat veszítettek augusztus óta: előbbi csoportban 34-ről, utóbbiban 36-ról csökkent 23 százalékra a szavazótáboruk mérete. A fiatalok, a 30 év alattiak körében is meggyengült a kormánypárt pozíciója, itt a korábbi 33 helyett most 22 százalékos a támogatottságuk – írja a Telex.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága maradt a múlt havi, 34 százalék körüli szinten. A Demokratikus Koalíciónak 11, a Jobbiknak 7 százalékos a támogatottsága, míg a Momentum és az MSZP hat-hat százalékon áll.

Az LMP és a Párbeszéd a korábbi hónapokhoz hasonlóan, két százalékon áll, és most a Kétfarkú Kutyapárt is ezen a szinten van. A Mi Hazánk ezúttal is egy százalékot vonz. A párt nélküliek aránya 32 százalék.

Az ezer fős adatfelvételt a Szájer-ügy kirobbanásának napjaiban végezték, így ebben a mérésben az ügy hatásai még aligha érzékelhetők. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a politikusokat érintő botrányok hetek múltán érik el és esetleg befolyásolják a széles közvéleményt.