Felpörgeti a rockzenei életet egy pályázattal az MSZP

HírKlikk 2021. május 5. 13:37 2021. máj. 5. 13:37

A magyar politikára egyáltalán nem jellemző módon, szocialisták beálltak egy rendhagyó pályázat mögé támogatóként. A pályázat kicsit felrázhatja a hazai amatőr rockzenei életet. A kezdeményezés összdíjazása több mint egymillió forint és különlegessége abból fakad, hogy összemossa a zene gyakran lázadó világát a közélet hétköznapi eseményeivel.

A pályázat pont jó időben érkezett, ugyanis a járvány megtépázta a zenésztársadalmat. Sok, már magának hírnevet szerzett zenész is kénytelen volt beállni ételfutárnak, nem is beszélve a fiatal pályakezdőkről, akiknek derékba törte álmait a koronavírus. Ez a lehetőség azonban adhat néhányuknak egy lökést a céljaik felé.

„Pécset szokták a magyar Liverpoolnak is nevezni, ugyanis számos ismert, ikonikus banda származik innen. Ez hatással van a helyi zenei életre, rengeteg fiatal zenész bontogatja a szárnyait szólóban és zenekarban is, így a városban minden napra jutott a járvány előtt a feltörekvő, fiatal zenészek által tartott koncert.  Sajnos sok más társadalmi csoporthoz hasonlóan, nem csak Pécsett, hanem az egész országban, ők is nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt időszakban a járvány miatt. Nem tudnak koncertezni, bulit csinálni, kiszolgálni a közönségüket és sokaknak egy helyben áll most a karrierjük, ezért szerettük volna felrázni az állóvizet és lehetőséget adni nekik ezzel a pályázattal” – fogalmazta meg a Hírklikknek az ötletgazda, Csaba István.

A pályázat célja, hogy a zenészek és zenekarok olyan zenei felvételeket készítsenek, amelyek a fiatal korosztály problémáiról és az őket foglalkoztató közéleti témákról szólnak.

„A zenészekhez – különösen a fiatal zenészekhez – a történelem során mindig is közel állt a lázadás és a rendszerkritika és ez most sincs másképp. Gondolhatunk itt a Sex Pistolstól kezdve Krúbiig elég sok mindenkire, de műfajtól és korszaktól függetlenül, megjelenik a közélet a zenében. Szerintem érdemes meghallanunk a hangjukat ezeknek a fellépőknek, mert egy olyan szempontból közelítik meg a közéletet, amit sokan nem ismernek” – részletezte a fiatal politikus a zene és a politika kapcsolatát.

A kezdeményezésre való jelentkezés alapfeltétele, hogy a szóló előadó vagy a zenekar összes tagja 14 évesnél idősebb és 30 évesnél fiatalabb kell legyen, de a saját készítésű anyagok zenei stílusára nincs megkötés. A kezdeményezés keretén belül, több mint egymillió forint értékű nyereményeket osztanak majd szét a nyertesek között.

„Úgy gondolom, hogy mindenki érdemel esélyt az életben, hogy elérje az álmait. Sokaknak azonban még sincs lehetősége megmutatni magát, ezért arra buzdítok minden fiatal zenészt országszerte, hogy csatlakozzon a programhoz és éljen ezzel a lehetőséggel” – mondta Csaba István.

Jelentkezni a pályázatra a Mi van veled Magyarország honlapján lehet, egészen 2021. július 15-ig, a versenyzőket pedig egy szakmai zsűri és a közönség is értékelni fogja.