Felújítják a Műcsarnokot, az építkezés két évig tart

HírKlikk 2020. június 6. 16:00 2020. jún. 6. 16:00

Már évek óta tervezik a Műcsarnok felújítását. 2018 végén még úgy volt, hogy az épületnek 2020 szeptemberére el kell készülnie, mert az idénre tervezett, de a járvány miatt elhalasztott Eucharisztikus Világkongresszus egyik fő helyszíne lett volna.

A napi.hu értesülései alapján, a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az ingatlan teljes körű rekonstrukcióját és korszerűsítését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb hatósági eljárás alól kivonják a beruházást. Így például építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, településképi bejelentési eljárásnak nincs helye, valamint közterület-alakítási terv készítésével sem kell bajlódni. A többi engedély esetében, maximum napokat kell várniuk a hatósági visszajelzésekre.

Hogy pontosan mivel jár a rekonstrukció, egyelőre nem tudni. A portál szerint, a miniszterelnök által jegyzett rendelet viszont arra utal, hogy nagyobb volumenű fejlesztés valósulhat meg. Két évig is eltarthat az építkezés, amely miatt a rendelet arra is kitér, hogy a szomszédos ingatlanokon szintén történhetnek módosítások, vagy lezárások. Arra viszont még utalás sincs, hogy a beruházás mekkora tételt jelent majd a költségvetésnek.