Felzárkóztatná a vidéket az MSZP programja

HírKlikk 2020. szeptember 6. 13:59 2020. szept. 6. 13:59

​​​​​​​A propagandapolitizálással szemben, törődni kell a kistelepülések valódi problémáival és választ kell rájuk adni – erről beszélt Tóth Bertalan az MSZP elnöke és Halmi József Győrtelek szocialista polgármestere vasárnap Nyíregyházán.

„Zajlik az MSZP megyei tisztújítása, és a kistelepülésekkel, a vidékkel kapcsolatos program nagyon fontos része kell, hogy legyen majd az ellenzéki pártok választási programjának” – mondta Tóth Bertalan.

Halmi József emlékeztetett, a vírus elleni küzdelmet a kormány mindenkinek megköszönte, csak az önkormányzatoknak nem, pedig a vidéki önkormányzatok segítik leginkább az emberek mindennapi életét. „Nemhogy megköszönték volna, hanem még elvonást kaptunk – ezt mindenki tudja. Rengeteg ember került ki az egészségügyi rendszerből, került az önkormányzatokhoz, a szociális rendszerbe, és látjuk azt, hogy miket tesznek. Napról napra jönnek az emberek, hogy nem jutnak be a kórházba, nem lehet időpontot kérni”.

Győrtelek polgármestere emlékeztetett, a közeli Vásárosnaményben például fekvő osztályokat szüntettek meg, és nem állítottak vissza azóta sem. „Azt mondták „víruskórház”, de egyetlen egy vírusos sem volt. A vidékről elfelejtkeztek; az egyszerű emberekkel nem foglalkoznak. Az önkormányzatok tartják még a vidékben, a vidéki lakosokban, közösségekben az életet. Az életüket egyengetjük, hogy ne vesszenek el a szegénységben, hanem mindig legyen életcéljuk” – magyarázta.

„Nekünk az a célunk, hogy tűnjön el a vidék és a város közötti különbség, és csak egy Magyarország legyen!” – hangsúlyozta Halmi József.

Tóth Bertalan kiemelte, a kormánynak fontosabb egy sportberuházás, mint az, hogy a vidékiek is hozzáférjenek ugyanolyan színvonalú szolgáltatásokhoz, mint a városiak, azaz esélyük legyen megkapni a megfelelő oktatást, szociális- és egészségügyi ellátást. „A kormány egyedül hagyja az önkormányzatokat. Hány gyermek esett ki az oktatási rendszerből, mert se internetje, se eszköze nem volt, hogy bekapcsolódjon a digitális oktatásba, és nem tudjuk, hogy mikor lesz erre megint szükség” – mondta az MSZP elnöke.

Halmi József kijelentette, szerinte álszent politikát folytat a kormány a vidékkel. „Szijjártó járt Vásárosnaményban, ahol kórházprobléma van, a ruhagyár dolgozói 500-an nem kaptak fizetést, és még a vasútnál is bezárással fenyegetőznek. Átadott egy cégbővítési támogatást, miközben nem beszélt a ruhagyári dolgozókról és nem beszélt a kórházról. Nem érdekli őket a probléma, csak az érdekli őket, hogy szalagot vágjanak, hogy mutassák a médiában, hogy ők milyen sikeresek, de nem érdekli őket az egyszerű ember, a ruhagyári dolgozó, a beteg, a vidéki egyszerű ember, csak az, hogy kifelé jó képet mutassanak” – emlékeztetett a polgármester.

„A Magyar Szocialista Pártnak van programja a vidék felzárkóztatásával kapcsolatban, amit szeretnénk, hogy az ellenzéki programba is bekerüljön” – mondta végezetül Tóth Bertalan.