Ferencváros volt polgármestere sem kapja meg a többmilliós szabadságpénzt – egyelőre

Harkai Péter 2019. december 13. 19:30 2019. dec. 13. 19:30

Leszavazta a ferencvárosi testület az előző polgármester, Bácskai János szabadságmegváltási lehetőségét. A 71 nap után kalkulált bruttó 3 300 961 forint jogszerűségének megállapítására Baranyi Krisztina a megfelelő kormányhivatalnál kezdeményez vizsgálatot.

Baranyi Krisztina polgármester a tegnap esti testületi ülésen előterjesztett napirendi pont további sorsát a nyolcadik kerületi kollégájához, Pikó Andráshoz hasonlóan, a többségi elutasító szavazatok után, az állami hivatalok vizsgálatának eredményére bízza. Addig visszatartják a végleges döntést s így a kifizetést, míg ki nem derül, hogy jogilag indokolt vagy sem például Bácskai János igénye az évek során felhalmozódott, ki nem vett szabadsága pénzbeli megváltására.

Korántsem egyértelmű ugyanis a jogi álláspont a kérdésben – ezért is állhattak elő a leköszönő fideszes polgármesterek közül jó páran a bukásukat követő anyagias „hátrafelényilazással” – kicsinyes bosszúként keserítve elvesztett munkahelyük költségvetését.  

Mint ismert: Érd polgármestere, T. Mészáros András például 7,3, Sára Botond a Józsefvárosból 3,6, a 7. kerületből Wattamány Zsolt 5,5, míg a II. kerületből távozó Láng Zsolt 7,3 milliót követelne zsebpénzként a szabadság nélküli dolgos évek után. 

Minderre azonban nincs egyértelmű jogi válasz, ugyanis az éves szabadság a munkaviszony ideje alatt nem átvihető a következő évre, illetve annak március végi dátumáig kötelező kivenni, különben „elszáll”. Azonban a munkaviszony megszűnését követően, jogosan igényelhető a munkáltatótól a visszamaradt szabadságok kiváltása. 

Eme jogi anomáliára hivatkozva, igyekeznek a jogászkormány önnön népében csalódott levitézlett katonái bosszút állni önnön népükön, persze, tudjuk, „soros” – most éppen Bácskai ex-polgármester a soros.