Ferge Zsuzsa már annak is örül, hogy Orbán végre beszélt a szegénységről

Nagy András 2019. február 12. 07:08 2019. feb. 12. 07:08

„Örülök, hogy Orbán Viktor, országlása alatt először, beszélt a szegénységről” – nyilatkozta a szociológus a miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédére reagálva a Hírklikknek.

„Kitartó munkával megyünk előre, és igen, fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon. Lesz mindenkinek munkája. Lesz mindenkinek otthona. Lesz minden gyereknek bölcsőde, óvoda, iskola, étkezés és tankönyv is. Lesz támogatás a fiataloknak, és jut mindenkinek tisztes időskor is" – ígérte vasárnap a Várban Orbán Viktor.

„Boldog lennék, ha ez megtörténne” – reagált Ferge Zsuzsa. A szociológus örömét fejezte ki amiatt, hogy Orbán Viktor végre legalább beszélt a szegénységről. Hozzátette viszont, hogy hiányolta a kormányfőtől mindazt, amit a szegénység számos más, gyakran romló oldaláról és a jobb helyzetű országoktól való távolodásról nem mondott el.

A szociológus szerint ennél is nagyobb baj, hogy sem a hatályos jogszabályokban, sem az idei költségvetésben egyetlen olyan tétel nincs, ami a szegénység csökkentéséhez hozzájárulna. A nyugdíjminimum és az ehhez kapcsolódó ellátások összege továbbra is 28 ezer 500 forint, a szinte mindenkinek járó családi pótlék és gyes összege 12 éve változatlan, az új ellátások, például növekvő adókedvezmények pedig csak magasabb jövedelem mellett használhatók ki – sorolta a problémákat.

A közmunkabér általában, a minimálbér pedig az esetek egy részében nem elég a jövedelmi, és még kevésbé elég a komplex szegénység csökkentéséhez – jelentette ki a miniszterelnök mindenkinek munkát ígérő szólamára reagálva.

A szegények lakáshelyzetének stabilizálásához, vagy legalább szinten tartásához szükséges eszközöket megszüntették, ezért az eladósodás és a kilakoltatások száma nő – mutatott rá. Orbán Viktor szerint mindenkinek lesz otthona, de szociális bérlakásépítés gyakorlatilag nincs, önerő nélkül pedig nem lehet semmilyen lakáshoz jutni – tette hozzá.

A gyerekekről szólva azt mondta, az iskolai teljesítmények a PISA-felmérések szerint 10 éve folyamatosan csökkennek. Eközben a cigány és nem cigány gyerekek közötti szegregációt törvényessé tették, és a korai iskolai lemorzsolódás folyamatosan nő. A középfokú oktatásban részt vevők száma emiatt is csökken, és egyre nő azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik külföldön szeretnének továbbtanulni.

A tisztes időskor azt jelenti, hogy nyugdíj még van, de minthogy legföljebb az árnövekedést követi, de a bérnövekedést nem, már jó 10 százalékkal nőtt a távolság átlagbér és átlagnyugdíj között, vagyis a nyugdíjasok a többiekhez képest szegényednek, az új, milliós nagyságrendű nyugdíjak kedvezményezettjeinek kivételével – fogalmazott Ferge Zsuzsa, aki ezek után érdeklődéssel fogja figyelni, hogy ilyen feltételek mellett mi fog megvalósulni a miniszterelnök biztató ígéreteiből.