Fertőzött van, de pánik nincs Újpesten az óvodai koronavírus felbukkanása miatt

Harkai Péter 2020. szeptember 18. 16:50 2020. szept. 18. 16:50

Országszerte 13 oktatási intézményben mutatták ki a koronavírust. Legutóbb egy kisgyerek koronavírus-tesztje lett pozitív az újpesti Deák oviban. Bedő Kata alpolgármester kérdésünkre elmondta: pánikról szó sincs, de megkezdték a megelőző intézkedéseket. 

A szülők is nagyon óvatosak, amióta felbukkant mind a felnőtteknél, mind a gyerekeknél a pozitív koronavírus teszteredmény, de pánik nincs. Az önkormányzathoz tartozó oktatási intézmények közül már három óvodát is érintenek a védekezésre kényszerítő intézkedések. Egyelőre egy gyermekről és két szülőről van tudomásuk, akiknél pozitív teszteredményt mutattak ki – nyilatkozta megkeresésünkre a kultúráért, oktatásért, társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alpolgármester.

Mivel a KLIKK-hez tartozó iskolák protokollja nem az önkormányzat hatásköre, ezzel kapcsolatban a helyi tankerületek illetékesek, de a tankerületi igazgató a fertőzésgyanús esetekről az önkormányzat vezetését is értesítette. Sajnos volt is miről, mivel pedagógus is, diák is fertőződött a helyi iskolákban.

Arra a kérdésre, hogy tervezik-e rendkívüli szünet elrendelését, Bedő Kata jelezte, hogy erre csak az Oktatási Hivatalnak van engedélye – amint ezt indokoltnak vélik, akkor egyeztetik a kerület vezetésével is. A kötelező szűrést és tesztelést sem indítja el az önkormányzat, egyelőre az intézményeiket a vírus felbukkanásától függetlenül, folyamatosan fertőtlenítik, ahol fertőzésgyanú felmerül, ott sürgősséggel s ha kell, ismételten intézkednek a fertőtlenítés elvégzéséről. Egyelőre a fertőtlenítőszerekről, maszkokról, érintésmentes testhőmérőkről gondoskodnak az óvodák és az iskolák biztonságáért.   

A legutóbbi óvodai esetről az intézet vezetője értesítette a helyi operatív törzs képviselőjét, miután a szülők a gyermeken felfedezni vélték a később beigazolódott gyanút. Ezt követően, értesítették az érintett óvoda szülői közösségét, akik maguk dönthetnek arról, hogy átmenetileg otthon maradnak-e a gyerekekkel vagy sem. Újpesten az iskolai esetszámokkal együtt, jelenleg összesen öt fertőzöttről tudnak – egyelőre. 

Arra a kérdésre, hogy a templomi eseményekre van-e ráhatásuk, az alpolgármester természetesen (?) nemleges választ adott, de rögtön hozzátette – nagyon jó a kapcsolatuk a helyi egyházvezetőkkel. Tudomása szerint, az egyházkerületek is az írott protokoll betartása szerint járnak el. 

Drasztikus visszaesést nem tapasztaltak az intézménylátogatásokban, az észlelhető következmény inkább abban nyilvánul meg, hogy a gyerekek nagyobb figyelmet fordítanak a napi rutinvédekezésre. Maszkhordásban, kézfertőtlenítésben kellő önálló felelősséggel járnak el – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Bedő Kata alpolgármester.