Feszültségek az EU-n belül a válságkezelés miatt

HírKlikk 2021. február 3. 18:38 2021. feb. 3. 18:38

Egyre több bírálat éri Ursula von der Leyen pandémia-válságkezelését. Vajon tudja-e még mit tesz? – teszi fel a kérdést a tekintélyes konzervatív-liberális svájci Neue Zürcher Zeitung. Az EU és a vakcinák gyártói közötti vitában sok a nyitott kérdés. Pénteken a bizottság ráadásul botrányt okozott Nagy-Britanniával és Írországgal.

Von der Leyen elégedettnek mutatkozott egy vasárnap adott televíziós interjúban, mondván: az oltás jól halad, az EU mintegy 370 millió felnőtt lakosa közül 12 milliót már beoltottak, és ez mégiscsak szép eredmény. Hozzátette, hogy most még jön egy „nehéz szakasz” februárban és márciusban, de a kezdeti nehézségek után, márciustól újra nagyobb szállítmányok érkeznek – fejtegette. 

Az interjú előtt két nappal a bizottság bombát robbantott Nagy-Britanniában és Írországban, amikor a brit-svéd AstraZeneca gyártóval folytatott vitában bejelentette, hogy a jövőben engedélyhez kötik az oltóanyagok exportját. A cél, hogy az EU által előfinanszírozott vakcinákból ne jusson ellenőrizetlenül Nagy-Britanniába, az észak-ír hátsó ajtón keresztül sem, még ha ez ellenőrzéseket jelent is az ír belső határon. A bizottság ugyan az éles tiltakozások nyomán engedett, de a kár már bekövetkezett. 

A televíziós interjúban a riporter erre nem kérdezett rá, s nem tett fel kellemetlen kérdéseket a gyártókkal szembeni stratégiával kapcsolatban sem – jegyzi meg a Neue Zürcher Zeitung írása. Például nem kérdezett rá, hogy nem volt-e hiba Brüsszel részéről az árak nyomásával próbálkozni. Nem kellett-e volna sokkal több pénzt szánni erre? Vagy, hogy mi a jó az EU-nak abban, ha Németországban, vagy Olaszországban a polgároknak többet kell várni az oltásra, mint Nagy-Britanniában? 

A bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján von der Leyen szóvivője igyekezett Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztosra hárítani a felelősséget az észak-írországi bakiért. A szóvivő kijelentette: csak a pápa tévedhetetlen. 

Brüsszelben az is bosszúságot okozott, hogy von der Leyen – nem először – csak egyetlen német orgánumnak adott interjút. Az EU tisztségviselőjeként más uniós tagállamok orgánumaival is szóba kellene állni – mondta egy francia újságíró. A Neue Zürcher Zeitung hozzátette: a bizottság német elnöke már régen elkerüli a hatóságánál lévő sajtószobát. 

Ám az Európai Parlamentet, amelynek beszámolással tartozik, nem tudja elkerülni. Dacian Ciolos, a Megújuló Európa frakcióvezetője vasárnap bejelentette: meghívta a bizottság elnökét a parlamentbe, hogy a testület jobb bepillantást nyerjen a bizottság gyártókkal folyó tárgyalásaiba. Egyelőre Sandra Gallina, a bizottság egészségügyi kérdésekben illetékes főigazgatója tájékoztatta a parlamentet. Rasmus Andresen zöld képviselő szerint Gallina valamennyire visszaevezett a főnöke ígéreteihez képest. Ám Andresen szerint a bizottság adós annak a kérdésnek a megválaszolásával is, hogyan akarják – a gyártásban mutatkozó problémák mellett – nyárig beoltani az unió lakosságának 70 százalékát, miközben a zöld képviselő szerint B terv sem létezik.

 
Forrás: Hírklikk