Fideszes ügyvéd kaszálhatott a legnagyobbat a „börtönbiznisz"-en

Harkai Péter 2020. február 1. 12:54 2020. feb. 1. 12:54

A legújabb habonyi ellenségkép az elítéltek és az őket kártérítési perre buzdító ügyvédi irodák. Orbán Viktor szokásos pénteki programinterjújában név szerint is sorosista ellenségképként említette Magyar György ügyvédi tevékenységét, mint a „börtönbiznisz" elrettentő példáját.

A legújabb habonyi ellenségkép az elítéltek és az őket kártérítési perre buzdító ügyvédi irodák. Orbán Viktor szokásos pénteki programinterjújában név szerint is sorosista ellenségképként említette Magyar György ügyvédi tevékenységét, mint a „börtönbiznisz" elrettentő példáját.

Az Origo csütörtökön egy olyan listát is bemutatott, amely a „börtönbiznisz"-ben érintett ügyvédi irodák bevételeit teríti a nyilvánosság elé – cseppet sem mellesleg törvénytelenül. A listán az – M1 értesülése szerint – egy több mint félmilliárd forintos összeg is szerepel – például az ellenzéki pártokat is rendszeresen támogató Magyar György ügyvédi irodájánál. Magyar György a köztévé megkeresésére közölte, hogy ezek a számok félrevezetőek.

Orbán határozott fellépést ígért a „börtönbiznisz"-szel kapcsolatban. Mint harcra hívó nyilatkozatában közölte: az ügyvédek felépítettek egy üzletet, és eddig tizenkétezer pert indítottak a börtönviszonyokra hivatkozva, a hazájuk ellen.

Azt nem tette hozzá, hogy a nyilvánosság elé teregetett hazaáruló „börtönbiznisz"-lista elején véletlenül pont a Fidesz-közelinek vélt Mohácsi Ügyvédi Iroda szerepel.

A vastagbor.atlatszo.hu információja szerint, a debreceni önkormányzatnak és cégeinek évtizedek óta dolgozó, a legutóbbi időkig a város helyi választási bizottságát is vezető Mohácsi Ferenc debreceni ügyvédi irodájáról van szó.

A portál adatai szerint, bejött a börtönbiznisz a kormánybarát ügyvédnek, parádés bevételt produkált: 1880 ügyből 814 milliós bevételre tett szert és a közelmúltig saját honlapján és a tulzsufoltsag.hu honlapon is kínált a Mohácsi Ügyvédi Iroda kártalanítási ügyekben képviseletet.

A cikk megjelenése után, közleményben értesítették a közvéleményt, hogy valótlan az a hír, miszerint a „börtönbiznisz"-ben érintett Mohácsi Ferenc ügyvéd hosszú időn keresztül kapcsolatban állt volna Debrecen önkormányzatával és a város tulajdonában álló gazdasági társaságokkal.

„Az érintett sajtótermékek valótlanul állítják, hogy Debrecen önkormányzatának, vagy gazdasági társaságainak bármilyen együttműködése lett volna az elmúlt időszakban az említett ügycsoportban eljáró ügyvéddel” – írták. „Ezzel szemben a valóság az, hogy a ƒ„börtönbiznisz"-nek nevezett ügykörben Mohácsi Ferenc Zsolt ügyvéd és a tulajdonában álló  dr. Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda járt el, amellyel az önkormányzatnak és szerveinek semmilyen kapcsolata nem állt fenn, sem a közelmúltban, sem korábban.”

A Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartása jegyez egy Mohácsi Ferenc nevű ügyvédet, aki a debreceni Mohácsi Ügyvédi Iroda alkalmazottja, valamint egy Mohácsi Ferenc Zsoltot is, aki a Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda tagja. Mindkét iroda debreceni, de két külön helyszínen működik.

Hogy a névazonosság véletlen egybeeséséről megbizonyosodjunk, igyekeztünk az interneten megkeresni a két különböző dr. Mohácsit, de csak egy drmohacsi.hu oldal él, amely dr. Mohácsi Ferenc Zsolt nevével jegyzett, s itt jeleznek egy dr. ifj. Mohácsi Ferenc nevű ügyvédet, de őt is a nevezett iroda munkatársaként. Minden igyekezetünk ellenére sem tudtuk beazonosítani a két Mohácsi nevű jogi szakembert az iroda honlapján, ugyanis a drmohacsi.hu jelenleg elérhetetlen.