Figyelmeztetés: itt a jogsértő webáruházak listája

HírKlikk 2019. november 20. 05:30 2019. nov. 20. 05:30

2017 óta él az a szabály, amely szerint a súlyos jogsértést elkövető webáruházakat a fogyasztóvédelmi hatóság közzéteszi egy listán. Idén negyedével több online bolt követett el vétséget, mint tavaly ilyenkor.

A vonatkozó kormányrendelet alapján súlyos hiba egy webáruház tevékenységében, amikor

- a szerződéskötést megelőzően nem tájékoztatja a vásárlót az előírt adatokról vagy a vásárlás pontos feltételeiről

- ha a vásárló a webáruház hibája miatt az őt megillető 14 napos elállási jogával nem tud élni

- ha egy webáruház elhallgatja a nevét, székhelyét, postai címét, telefonszámát, telefaxát, elektronikus levelezési címét, ahová a fogyasztó a panaszait címezheti, a teljesítés, így a fizetés, a fuvarozás és a teljesítési határidő feltételeit, a panaszkezelés módját

- ha elmulasztja a kötelező az elállási nyilatkozatminta feltüntetését,

- vagy a tájékoztatást a kellékszavatosság és a termékszavatosság, vagy éppen a jótállás feltételeiről is.

A súlyosan jogsértő webáruházak listája a bejegyzés összeállításakor 640 online boltot tartalmaz. Ez jócskán több, mint egy évvel korábban, hiszen 2018 novemberében 514 simlis webáruházból állt a lista. A kimutatás szerint 498 webáruház kijavította a hibáját, ami egyébként minden vétkes webáruház számára kötelező- írja a Blokkk.com összeállítása nyomán a Infostart.hu.

A webáruházakat első alkalommal csak kötelezik a hiba kijavítására, de második alkalommal jöhet a pénzbírság, amely nem lehet kisebb az említett 200 ezer forintnál. Jelenleg 35 megbírságolt webáruház van a listán.

Forrás: InfoRádió