Film Orbánról: Helló, Diktátor úr

HírKlikk 2020. december 29. 05:30 2020. dec. 29. 05:30

Helló, Diktátor úr címmel az ARTE tévécsatorna Orbán Viktorról és a diktatúrába hajló Magyarországról rajzol aprólékos, sok részletre kiterjedő kórképet. Dokumentum értékű, miközben alapos, kimerítő elemzést is ad. A másfél órás összeállításban sok politikai szereplőt megszólaltat Michael Wech oknyomozó, tényfeltáró filmjében, amit Leopold Hoesch rendezett - hangzott el a Klubrádió nemzetközi lapszemléjében.

Az EP-képviselő, aki a Zöldek/Európai Szabad Szövetség nevű képviselőcsoport tagja, interjút is adott ez alkalomból arról, miként sérti meg Orbán kormánya a jogállami normákat, amelyek között kiemelte a sajtószabadság elhalásának ügyét, amit szerinte többek között az is jelez, hogy nem hosszabbították meg a Klubrádió frekvenciáját. Az interjúban Freund elemezte Orbán és Morawieczki lengyel kormányfő uniós vétóját, amellyel egy 450 milliós közösséget zsaroltak meg.

A filmben megszólal és véleményt mond az orbáni politikáról többek között Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke, kancellárjelölt, jelenleg a Bundestag képviselője, Paul Lendvai Ausztriában élő magyar újságíró, politikai elemző, Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke, Magyar Bálint volt oktatási miniszter, Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti vezetője, Jean Asselborn, Luxemburg kormányfő-helyettese, Karácsony Gergely főpolgármester, Scott Griffen, a bécsi Nemzetközi Sajtó Intézettől, Iványi Gábor lelkész, Michael Ignatieff, a CEU elnöke, Hadházy Ákos független képviselő, Ulrich Ladurner, a Die Zeit tudósítója, Katarina Barley, az Európai Bizottság egyik alelnöke, Viviane Reding volt uniós biztos.

Reding például azt mondta, hogy Orbán antidemokratikus és a jogállamot sértő intézkedéseit elképedve követte az unió, senki nem volt felkészülve a kormányfő húzásaira. Orbán politikai karrierjének kezdetéig visszamegy a film, számos fotóval és bejátszással dokumentálva, hogy a liberális eszmék felől indult, és jutott el addig a pontig, amikor – s ezt a hírhedt jelenetet is beleszőtte filmjébe Wech – Jean Claude Juncker „Helló, Diktátor”-ral üdvözölte az egykori uniós csúcson. A másik oldalon egyetlen megszólaló van, Kovács Zoltán államtitkár, szóvivő, aki a CEU elüldözését természetesen meg tudta magyarázni – méghozzá a maguk által hozott törvényekre hivatkozva.

A filmben az uniós vezetők szerint a zsarolás az utolsó csepp volt a pohárban, hogy meghozzák a döntést arról: az uniós pénzek elosztását végre összekötik a jogállami követelményekkel. A film optimistán zárul, a történtek nem gyengítik, sokkal inkább megerősítik az uniót, mert most tudatosodik csak igazán, mit jelent az uniós állampolgárok számára a demokrácia.

Forrás: Klubrádió