Financial Times: időhöz juthat Orbán

HírKlikk 2021. január 4. 19:15 2021. jan. 4. 19:15

Az unió soros elnökségét ellátó Portugália külügyminisztere úgy véli, nagyon oda kell figyelni a jogállamra, mert e tekintetben nem csupán Magyarország és Lengyelország okoz nehézségeket – írja a The Financial Times. A nagy tekintélyű lap egy másik cikkében pedig kizártnak nevezi, hogy az unió már az idén alkalmazná a múlt év végén elindított jogállami mechanizmust. Így Orbán időhöz jut, s kitalálhatja, hogyan védje ki azt még a 2022-es választások előtt.

A lap két – csak előfizetők számára olvasható – cikke közül az elsőben kifejti, hogy bizonyos erők kétségbe vonják a közös értékeket Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Hollandiában és másutt is, ráadásul egyre nagyobb a befolyásuk. A lisszaboni kormány már csak ezért is szociális csúcsértekezletet kíván tartani májusban, mert bizonyítani akarja, hogy az EU nem csupán az egységes piacot jelenti, hanem liberális demokrácia, amely szociálisan igen erős. Ez egyben a legjobb ellenszer a populizmus ellen – fűzte hozzá Santos Silva. De országa egyik legfőbb feladatának azt tekinti a következő fél évben, hogy megadja a kellő lendületet a vírus elleni oltásoknak, mert egyre több a bírálat, mivel csak nagyon lassan halad a folyamat. A cél az, hogy mindenki kapja meg az ellenszert, mégpedig ingyen. De azt is meg kell értetni az emberekkel, hogy még jó ideig nem dobhatják el a maszkot és érvényben marad jó pár más korlátozó intézkedés is.

A The Financial Times a 2021-re szóló előrejelzésében latolgatja  a jogállami mechanizmus valódi startjának idejét. Mint írja, kizártnak tartja, hogy már az idén elkezdjék alkalmazni azt. Először a Bizottságnak ki kell dolgoznia, hogy a gyakorlatban miként szerezzenek érvényt az új szabályozásnak, amelynek értelmében meg lehet vonni az uniós támogatásokat, ha valamely ország nem tesz eleget a demokratikus elveknek. Azon kívül meg kell várni, hogy az Európai Bíróság szabad jelzést ad-e az új rendszernek. Egyesek abban bíznak, hogy a döntés gyorsított eljárásban születhet meg, de még akkor is hónapok kellenek hozzá, ám akár még egy jó év is eltelhet addig. Akkor pedig Orbán Viktor, aki miatt elsősorban megalkották a jogállami feltételeket, kellő időhöz jut arra, hogy kitalálja, miként védheti ki a mechanizmust még a jövőre esedékes választások előtt.

Forrás: Hírklikk