Fókuszban a tömeg

Puzsér Róbert 2020. május 31. 16:16 2020. máj. 31. 16:16

A Fókusz című tévéműsor megszavaztatta nézőit arról, hogy a koronavírus elleni vakcina még ebben az évben elkészül-e.

Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem – csakhogy nincs semmi félreértés. Igen: megszavaztatta. Igen: a nézőit. Olyasmiről, amihez egész Magyarországon legfeljebb pár tucat ember ért. És a Fókusz stábja nem ezeket a szakértőket kérdezi meg arról, hogy lesz-e idén koronavírus-oltás, hanem a minden tudás mértékét képező, csodálatos tévénézőket. Jó érzés lehet nekik, hogy ennyire számít a véleményük.

Magyarország így válik tízmillió epidemiológus országává, a kereskedelmi televízió pedig szállítja az élmények élményét: elhiteti nézőivel, hogy istenek. Ha fontos kérdés vár eldöntésre, őket kell megkérdezni. A világ magasabb értelme, hogy nekik máról holnapra kényelmesebb és boldogabb életük legyen – értük van itt minden, hisz nincs fontosabb teremtmény a Földön, mint a létezés teljes spektrumának csúcsán álló fogyasztó, akinek mindig igaza van. Ezúttal sem dönthet rosszul – legfeljebb a tudósok nem végzik majd elég gyorsan a munkájukat; esetleg túl hamar végeznek.

Hirtelen belém hasít a felismerés, és elszégyellem magam. Hogy felejthettem el? Hisz tényleg ezek a zombik irányítanak. Az ő félelmük miatt lett lezárva a világ, aztán az ő kényelmük miatt lett újra megnyitva. Ők emelik a magasba a ByeAlexeket, a Tóth Gabikat meg a Majkákat, ők köpnek le zenészt, írót és színművészt, ha egyedit mer mondani a világról. Nemrég ez a tömeg még pánikban volt, úgyhogy az RTL Klub néhány sms fejében készségesen megnyugtatja őket. Ha ezek a bölcs emberek tényleg szavazhatnak a világ sorsáról, az annak a jele, hogy biztos kézzel kontrollálják a folyamatokat. Így képződik meg a virtuális világ virtuális biztonságérzete a globális virtualitás élményszínházában.