Folytatódnak a CEU jövőjét érintő tárgyalások

vazsu 2019. április 13. 06:00 2019. ápr. 13. 06:00

Május 7-én újabb tárgyalási forduló lesz Budapesten a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) képviselői között; a tervek szerint akkor kétoldalú megállapodást írnak alá a jövőbeli együttműködésről – olvasható a CEU által kiadott közleményben. Kétnapos tárgyalássorozatot tartottak Münchenben, s ezen lefektették a két egyetem közötti hosszútávú együttműködés kereteit a műszaki tudományok, a társadalomtudományok és a politikatudomány terén.

Mindkét egyetem magas szinten képviseltette magát a most végetért egyeztetésen, amelyen megállapodtak abban, hogy a lehetséges közös tevékenységek között új professzori pozíciók, programok, közös kutatások és a jövő szakértőinek oktatása is szerepet kap.

 „A TUM rendkívül ígéretes partner a CEU számára, mivel elismerten vezető szerepet tölt be a mérnöki tudományok, a természettudományok és a technológia terén, és elkötelezett amellett, hogy fejlessze és kiterjessze a bölcsészet- és társadalomtudományok terén végzett tevékenységét. Jövőbeli programjaink közös erősségeinkre támaszkodva fogják megvizsgálni az új technológiák által felvetett politikai, társadalmi és etikai kérdéseket és lehetőségeket.” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

 Wolfgang A. Herrmann, a TUM rektora szerint pedig “a CEU egy kiemelkedő intézmény a bölcsészet- és társadalomtudományok terén, ezért mérjük fel közösen a hosszútávú együttműködés lehetőségét, amely részeként közös TUM-CEU professzori pozíciókat, egyetemi programokat hoznánk létre, egy egyedülálló és eddig példa nélküli kínálatot nyújtva”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Manfred Weber néppárti frakcióvezető, csúcsjelölt budapesti látogatásán ismertette azt a modellt, amely lehetővé tehetné, hogy a CEU amerikai képzése is Budapesten maradjon, mégpedig a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) létrehozandó együttműködés révén.

A CEU erre kiadott egy közleményt, amelyben némileg reményt keltően úgy fogalmazott, hogy „ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására”, ám leszögezte: a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét.

Ez ugyan máig nem történt meg, de annyi pozitív fejleményt azért bekövetkezett, hogy Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott válaszában azt tudatta, hogy semmilyen akadályba nem ütközik a TUM részvétele a magyar felsőoktatásban a CEU-val való együttműködés keretében.

„A Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét" - tette hozzá Orbán.

Ez megerősíti Orbán Viktor kormányfő korábban a bajor kormánynak írt levelét, amelyben megígérte, hogy a magyar kormány nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban.

Mindazonáltal a CEU folytatja a bécsi tevékenységének az előkészítését, sőt, látványtervben ugyan, de már be is mutatta bécsi kampuszát, ahol az idén szeptembertől megkezdik az oktatást. A bécsi kampuszra azért van szüksége, mert a magyar parlament által elfogadott Lex CEU értelmében a CEU nem vehet fel új diákokat, így az újakat Bécsben fogadja majd.

Korábban Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Hírklikknek úgy fogalmazott: még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.