Fontos dolog derül ki a magyar gazdaságról a héten

HírKlikk 2021. május 17. 04:45 2021. máj. 17. 04:45

Az egyetlen statisztikai jelentés a bruttó hazai termék (GDP) első negyedévének első becslése lesz a héten; a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikálja az adatot.

A GDP volumene a tavalyi negyedik negyedévben 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2020 harmadik negyedévéhez képest 1,4 százalékkal nőtt, az előző év negyedik negyedévéhez mérve 4,1 százalékkal csökkent a magyar gazdaság szezonálisan és naptárhatással kiigazított teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben.

2020-ban a GDP volumene 5,0 százalékkal elmaradt az előző évitől.

Az előző negyedévhez képest a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke a tavalyi, negyedik negyedévben 2,9 százalékkal, az iparé 0,9 százalékkal, az építőiparé 12,9 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal mérséklődött. A felhasználási oldalon a beruházások 4,4 százalékkal emelkedtek. A külkereskedelemben az export 3,2, az import 3,0 százalékkal növekedett.

Az előző év negyedik negyedévéhez képest az ipar teljesítménye 2,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal nőtt. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közúti járműgyártás és a villamosberendezések gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez.

Az építőipar hozzáadott értéke 3,9 százalékkal, a mezőgazdaságé 5,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesést a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás szenvedte el, rendre 51,1 és 20,0 százalékkal.

Forrás: MTI