Fontos számokat hoznak nyilvánosságra a magyar iparról

HírKlikk 2020. július 13. 04:00 2020. júl. 13. 04:00

Kevés makroadat jelenik meg a héten, a részletes májusi ipari statisztikát és a májusi építőipari adatokat közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kedden teszi közzé a KSH a részletes májusi ipari adatokat  A hivatal első becslése szerint, májusban jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása. Az ipari termelés 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. A munkanap-hatástól megtisztított adatok szerint, a termelés 27,6 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz viszonyítva, ugyanakkor 15,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban. Elemzők szerint, bár az áprilisi mélyponthoz képest nagymértékben javult az ipar teljesítménye, és júniusban is javulás várható, a járvány miatti hátrány ledolgozása hosszabb folyamat lesz.

Szerdán a májusi építőipari adatokat ismerteti a KSH. Áprilisban az építőipar szezonálisan és munkanap-hatással kiigazított termelése a márciusihoz mérten 1,3 százalékkal mérséklődött, 2,1 százalékkal csökkent a tavaly áprilisihoz viszonyítva – a nyers adatok szerint. Az épületek építése 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 2,8 százalékkal csökkent. Az év első négy hónapjában 0,7 százalékkal maradt el az építőipar termelése az egy évvel korábbitól.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) értékelése alapján, a magyar építőipar európai összevetésben is jól teljesített áprilisban. A járványhelyzet a szaktárca szerint a következő hónapokban is befolyásolhatja még az építkezéseket, de a korábbi várakozásokhoz képest, sokkal kisebb lesz a csökkenés.

Forrás: MTI