Fordulat a Gyárfás-ügyben

NVZS 2019. április 11. 11:32 2019. ápr. 11. 11:32

„Fordulatot magában az eljárásban nem, de az ügy megítélésében hozhat a Pesti Srácok által tegnap megszellőztetett hanganyag-leirat” – reagált megkeresésünkre Bánáti János, Gyárfás Tamás ügyvédje. A kormánypárti portál a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített – a korábban napvilágot látottnál kevésbé hiányos és érthetetlen – leirat egy részét ismertette, s ebben sincs olyan beszélgetésrészlet, amelyben Gyárfás elismerné, hogy megbízást adott volna Fenyő meggyilkolására.

„Az persze örvendetes  ha a média egyes szereplőinek az értékítélete objektívebbé válik, ám ez még nem befolyásolja magát az eljárást” – húzta alá az ügyvéd. „Fordulat majd akkor következik be, amikor az erre hivatott hatóság lép” – tette hozzá. A sajtóban megjelentek ugyanakkor mindenképpen a megítélésben tetten érhető  fordulatot jelzik” – vélekedett Bánáti, aki szerint „mostanában eléggé speciális a média szerepvállalása, főleg egyes bűntetőügyekben, amelyekről kiderítetlen forrásokból érkeznek a csepegtetett hírek”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a védelem eljárásában semmi nem változik, „mind Gyárfás Tamásnak, mind a védelemnek az elejétől határozott álláspontja, hogy nem lehet olyan bizonyíték, amely alátámasztana felbujtási magatartást, hiszen nem volt ilyen magatartás”.

A következő lépésekre vonatkozó kérdésünkre az ügyvéd kifejtette, hogy a büntetőeljárásban folyik a nyomozás, zajlanak a különböző időpontegyeztetések, amelyek alapján egyértelműen lesz újabb meghallgatás. Az igazában biztos, kiemelkedően aktív Gyárfás és a védelem folyamatosan dolgozza fel a számukra átadott bizonyítékokat, készíti és juttatja el ezek értékelését a hatóságoknak. „Az új büntetőeljárási törvény azonban lehetőséget ad a hatóságnak, hogy visszatartson bizonyos bizonyítékokat” – hívta fel a figyelmet az ügyvéd, hozzátéve: többet kell ugyan átadniuk, mint korábban kellett, de mindent máig sem kaptak meg, amit kaptak azok főleg vallomások voltak. Továbbiak átadására is várnak

Mire számít? – kérdeztük Bánáti Jánostól, aki szerint  „Arról is csak a sajtóból értesültünk, hogy többszáz kazettát foglaltak le egy sírból, ezekből eddig csak kettőt kaptunk meg” – közölte. Azt pedig nem tudja, hogy a szakértői feldolgozás után a hatóságok hányat és milyen sorrendben tárnak majd eléjük.

Kérdésünkre, hogy tud-e időpontot, lehetséges menetrendet, stb. mondani, Bánáti János nem akart spekulációba bocsátkozni, „de reményét fejezte ki, hogy a várt eljárás megszüntetésére mielőbb sor kerülhet. ”.

Mint a Hírklikk – a Pesti Srácok cikke alapján – tegnap megírta, az új beszélgetésrészletekből is egyértelműen kiderül, hogy az olajmaffiózó Portik Tamás által rögzített hangfelvételeken minden áron megpróbált kicsikarni olyan mondatot Gyárfástól, amellyel bizonyítható hogy az ő parancsára likvidálták nagy médiaellenfelét, Fenyő Jánost. Gyárfás minden ilyen kísérletnek ellenállt. Arról már korábban beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában, hogy Portik Tamás állításait azért nem utasította vissza, mert Portik „anélkül is tudta a választ”, és úgy érezte, nem jó Portik haragját kivívni. 

Gyárfást előre kitervelten elkövetett emberöléssel gyanúsítják, ellene 1998. február 11-én kényszerintézkedést rendeltek el. Jelenleg már szabadlábon védekezhet, sőt 200 millió forintos óvadékot is kifizetett, ezért szabadon mozoghat, nem sújtja a lakhelyelhagyási tilalom sem.