Fricz Tamás szerint Orbánt egyre jobban elismerik a világ politikai életében is

HírKlikk 2020. február 23. 14:59 2020. feb. 23. 14:59

Kondor Katalin újságíró, Bakos Zoltán fotós, Fricz Tamás politológus és Trombitás Kristóf publicista voltak a műsorvezető Szabó Anett vendégei a Hír TV Civil kör műsorában.

Huszonkettedik alkalommal értékelte az évet Orbán Viktor miniszterelnök. Beszédében többek között az elmúlt 100 évet hasonlította össze annak elmúlt 10 évével. Összefoglalta az eddigi eseményeket és felvázolta következő évek terveit is. A teremtett világ védelme, tisztán tartása, a környezet, élőhelyünk, életterünk védelme is szerepelt beszédében.

Ennek kapcsán a következőket jegyezte meg a műsorban Kondor Katalin újságíró:

„Szerintem egy ilyen évértékelő arra is nagyon jó, hogy ne csak a múltat értékeljük, hanem elmondjuk, hogy mit akarunk csinálni. Szerintem ebben is eléggé új volt ez a mostani.”

Ez volt a 22. évértékelő beszéde Orbán Viktor miniszterelnöknek, ami minden bizonnyal nem a véletlen műve.

„Nekem az évértékelőről – kicsit furcsának tűnhet a felütés, különösen, ami a klímavédelmi akciótervet illeti – Kennedy szavai jutottak az eszembe. Amikor az Apollo program és a Holdra szállás meghirdetésekor azt mondta, hogy még abban az évtizedben el fogják érni a Holdat. Nem azért választottuk ezeket a célokat, mert könnyűek, hanem azért választottuk, mert nehezek. Amikor Orbán Viktor bejelentette az évértékelőjén ezeket a programpontokat, amikből az előbb is hallhattunk pár idézetet, akkor én is arra gondoltam, hogy tessék. Látszik nyílt színen, hogy a baloldal hisztériapolitizálásával szemben – ahogy, mint annyi mindent, a klímaproblémát is hisztérikus módon tudják értelmezni és hisztérikus módon akarják a követőiknek beállítani, egyfajta apokaliptikus helyzetet előidézve és – kiáll a miniszterelnök úr és elmond egy világos cselekvési programot. Amiből kiderül, hogy igenis ezek teljesítése árán – és igenis meghatározott célunk, hogy ezeket teljesítsük – nagyon sokat előre léphetünk gazdasági és természetvédelmi tekintetben is.”

- fogalmazta meg gondolatait Trombitás Kristóf publicista.

A fonalat felvéve nem sokkal később Bakos Zoltán fotós hangsúlyozta:

„Gondolkodó emberként illik látni, hogy itt Európa egy megrendülés küszöbén áll. Tehát igenis össze kell fogni az államot. Tudatosítani kell az emberekbe, hogyha te jogokat akarsz, ahhoz kötelességek is társulnak. Például ne szemetelj, ne éld meg az életed úgy, hogy a másik kárára legyen. Ezt a liberális oldal nem tudja. Ha tudja, akkor gátlástalanul, hazug módon nem veszi tudomásul.”

Ami a kormányfő beszédét és eddig elért sikereit illeti, a következőket foglalta össze Fricz Tamás politológus:

„Orbán Viktort egyre jobban elismerik az európai közvéleményben, sőt a világ politikai életében is. Donald Trumpot nem kell mondanom, akivel éppen telefonon beszélt nem rég Orbán Viktor. Donald Trump pedig ismeri Orbán Viktor, illetve a magyar kormány politikáját, de a Néppárton belül a spanyol konzervatívok, az olasz konzervatívok, a francia konzervatívok kifejezetten szeretnék, ha a Fidesz bent maradna ugye a Néppártban és akkor most nem beszélünk a Közép-Európai szerepéről a magyar kormánynak és Orbán Viktornak, ami kifejezetten meghatározó. Tehát a V4-ekben azt hiszem, hogy Magyarország az az erő, az a központi mag, amelyik folyamatosan visz bennünket egy olyan irányba, ami megmentheti a nemzeti létet, hogy másról ne is beszéljek és a nemzeti autonómiát.”

Forrás: Hír TV