Friss kutatás: nem lesz kétharmada a Fidesznek

Nagy András 2019. május 23. 18:08 2019. máj. 23. 18:08

Biztosan győz, de várhatóan kétharmad alatt marad a Fidesz a vasárnapi választáson, a második helyért nagy csata néz ki, az utolsó napok mozgósításán mindkét oldalon nagyon sok múlhat – olvasható ki a legfrissebb kutatásból, amit a Publicus Intézet stratégiai igazgatója ismertetett a Hírklikkel csütörtökön.

Az uniós választás előtti napokra időzítette utolsó közvélemény-kutatását a Publicus Intézet, amit a Népszava megbízásából készített. A cég május 16. és 22. között mért, vagyis a lehető legfrissebb adatokat hozta csütörtökön a magyar választók pártpreferenciájáról, illetve a vasárnapi európai parlamenti voksoláson való részvételi hajlandóságról.

Kezdjük ez utóbbival: a Publicus Intézet friss felmérése szerint a május 26-i európai parlamenti választáson a megkérdezettek közel fele, konkrétan 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez ugyanakkor a potenciális maximális részvételi arány, ami azonban ennél 6-10 százalékponttal is kevesebb, azaz 36-40 százalékos lehet – hívja fel a figyelmet Pulai András.

A pártok támogatottságáról pedig a következők derülnek ki. A Fidesz-KDNP a részvételét biztosra ígérő szavazók körében 52 százalékon áll, ugyanitt az MSZP-Párbeszéd szövetség és a Jobbik is egyaránt 13-13 százalékot tudhat maga mögött. A két legerősebb ellenzéki pártot, illetve pártszövetséget a DK  követi 11 százalékkal, majd a Momentum és az LMP következik a sorrendben 6, illetve 4 százalékkal.

A részvételi becslés bizonytalansága, és a fenti grafikonon az utolsó oszlopban látható közel 20 százalékos szám az, ami miatt igazán nehéz megjósolni a vasárnapi végeredményt. Az a 19 százaléknyi szavazó, aki a részvételét biztosra ígéri, ugyanakkor még nem tudja, melyik listára adja végül a voksát, döntően befolyásolhatja az uniós választás kimenetelét, ezért a pártok utolsó mozgósítási rohamán alighanem sok múlik majd.

Elemzők szerint a vasárnapi választás lehet az első, amelyen egy tisztán listás szavazáson is összejöhet Orbán Viktornak a kétharmados győzelem. Ehhez a Magyarországon megszerezhető 21 EP-képviselői mandátumból legalább 14-et kellene elhoznia a kormánypártnak. A kutatások többsége ennél 1-2-vel kevesebbet jósol a Fidesznek.