F@sznak nevezte a győri alpolgármestert – elítélte a bíróság

HírKlikk 2020. július 24. 10:50 2020. júl. 24. 10:50

Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere, előszeretettel kritizálja a más véleményen lévő választópolgárokat, de azt már nehezen viseli, ha róla mondanak véleményt. Érzékeny lelkülete miatt, egy rövid Facebook-komment okán is képes bíróságra rohanni.

Bírósági ítélettel ért véget a győri kommentháború, becsületsértés miatt első fokon három év próbára bocsátották a győri alpolgármestert, Radnóti Ákost szidó hozzászólót – írja honlapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely a Radnóti által beperelt kommentelőt képviselte. A férfi, B. Zoltán egy ismerős által megosztott íráshoz fűzött annyit, Radnótira utalva, hogy

 

„Hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”.

Bár nem hitte volna, hogy ennek következménye lehet, de rendőrök keresték fel, és tanúként hallgatták ki – becsületsértés miatt. Az alpolgármester ugyanis feljelentette őt, az ügyben pedig a Borkai-féle szexjachton is villantó ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán képviselte a városvezetőt.

„Azt se tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megtudtam, miről van szó. Mondtam a rendőrnőnek, hogy nem értem, mit keresek itt egyáltalán. Megkérdezte, hogy azt a hozzászólást én írtam oda? Erre azt válaszoltam, hogy igen, én – ott van mellette a fejem, most mit vitatkozzam? De ha tudom, hogy emiatt én vádlott leszek, akkor nem mondok semmit”- mondta a TASZ-nak B. Zoltán. Ezután kapott idézést, hogy jelenjen meg a szombathelyi bíróságon, ahová azért került az ügy, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett. Magánvádlóként az alpolgármesternek is ott kellett lennie a tárgyaláson – nem csak Zoltánén, mert a beperelt férfi szerint, aznap még Radnóti három másik hasonló ügyét is tárgyalták ugyanott.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol, mint Zoltán felidézte, az alpolgármester arról beszélt, hogy ő mi mindent köszönhet neki győri lakosként. Ügyfelünk hajlandó lett volna bocsánatot kérni azért, mert nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el.

A TASZ ügyvédje hiába emlékeztette a bíróságot arra, hogy védencük trágár, de kritikai élű megjegyzést tett az alpolgármesterre, közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva – és nem Radnóti személyiségének lényegét próbálta egy jelzővel leírni. A bíró ezzel nem értett egyet és három év próbára bocsátotta Zoltánt. Az elsőfokú ítélet azonban nem jogerős és a jogvédő szervezet bízik abban, hogy másodfokon felmentik ügyfelüket.

A TASZ arra is emlékeztet: a szidalmazás miatt megsértődő Radnóti Ákosnak nem jelentett lelkiismereti problémát, hogy kétségbe vonja két másik kommentelő magyarságát, pusztán azért, mert nevető fejecskét küldtek egy Orbán Viktor-idézethez – sőt, az alpolgármester a két renitens Facebook-profilját is közreadta, hogy mindenki láthassa, kiket kér számon.