FŐSZOKI – Karácsony szerint ez a Budapestinfó-kormánymódra

HírKlikk 2020. január 16. 17:46 2020. jan. 16. 17:46

„A Budapest név használatához persze engedélyt kell kérniük tőlem a hatályos szabályok szerint, ha elküldik a kérelmet, érdemben megfontolom majd” – írta legújabb posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester így reagált arra hírre, miszerint  a kormány rendszeres sajtótájékoztatókat fog tartani a fővárosi ügyekről.

A Miniszterelnökség a jövőben rendszeresen tart majd Budapestinfókat, amelyen az új, karakteres Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd – jelentette be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A Magyar Nemzet beszámolójában azt írta, „a Miniszterelnökség tarthatja meg a jövőben a Tarlós István főpolgármester által bevezetett, ellenzéki utódja, Karácsony Gergely által megszüntetett Budapestinfót. A régi-új fórumon a Budapest kormányzati program részleteit ismertetik majd” – szól kormánylap írása.

 „Érteni vélem a politikai (hátsó) szándékot emögött, ezzel együtt én ennek örülök” – jegyezte meg Facebook-posztjában Karácsony, hozzátéve, hogy fontos lesz ez a fórum, mert így talán a városvezetés is válaszokat kap egy csomó feszítő kérdésre. El is küldik majd mindig előre, mire várják a kormány álláspontját. 

Példával is élt: ha ma lenne ilyen FŐSZÓKI (fővárosról szóló kormányinfo), akadna is néhány aktuális kérdés. Például: a miniszterelnök adott szavát, vagy a Kukaholding vezetőjének hivatalos levelét vegyük-e irányadónak? Pontosabban: mikor fizeti vissza az állami Kukaholding a budapestieknek járó pénzt?

A Kukaholding-ügy

Karácsony nem először feszült neki komolyan a kormánynak a Kukaholdinggal kapcsolatos ügyben, amelyet összeköt az atlétikai világbajnoksághoz szükséges fővárosi beleegyezés megadásával.

Mint mostani posztjában írja: az FKF vezetője arról tájékoztatta, hogy mivel az állami Kukaholding visszatartja a Budapestnek járó pénzt, ezért február közepére az FKF számláján 0, azaz nulla forint lesz. Ezt eredményezi, hogy az állam zsebre teszi minden harmadik budapesti befizetését, amit ők a városuk tisztaságára fordítottak (volna). 

„Sorolhatnám a jelzőket: botrányos, tűrhetetlen, elfogadhatatlan. A következmények is jól kalkulálhatóak: fennakadás a szemétszállításban, vagy egy hóesés esetén működési zavarok, mindez az állam miatt. A cég vezetése dolgozik az áthidaló megoldáson, de az igazi kérdés immár nem az, fizet-e az állami cég, hanem hogy holnap, vagy megvárja a jövő hetet?”