Független szaporodás

Dr. Dávid Ferenc       2019. augusztus 8. 07:09 2019. aug. 8. 07:09

Néhány napja arról írtam, hogy Hunvald György, az MSZP egykori politikusa – aki nagyban hozzájárult a szocialista párt hírnevének romlásához és meggyengüléséhez – öntudatra ébredt, és magánalapon (függetlenként) indul a polgármesteri tisztségért. Már követője is van a kerületben: Moldován László ex-LMP-s, a politikai közösség etikai bizottságának korábbi elnöke. Moldován úr mozgalmi tevékenysége még Hunvald úrnál is „sikeresebb” volt: ő csaknem mindent megtett az LMP megsemmisüléséért. Elég hatékonyan dolgozott, hiszen az LMP legjobb arcai hanyatt-homlok elmenekültek (Szél, Hadházy), a többieket vagy kizárták (Kassai Dániel) vagy megfenyítették (Ungár Péter, Schmuck Erzsébet). Van még valaki? A párt lassan láthatatlan, mérhetetlen…

Szóval ez a két „integratív” személy - gondolom egymástól is függetlenül – azt találta ki, hogy párttámogatás nélkül indulnak harcba, hogy jó eséllyel hivatalban tartsák a jelenlegi kerületi vezetőt, Vattamány Zsoltot (FIDESZ). Miután győzelmi sanszuk nincs, bárkiben felmerülhet a kérdés, hogy miért vállalják ezt a méltatlan szerepet, miért érdekeltek abban, hogy Erzsébetváros továbbra is fideszes érdekeltségű legyen. Lehetséges változatok:

1. A legprózaibb feltételezés az, hogy megfelelő ellenszolgáltatás fejében igyekeznek megosztani az ellenzéki szavazatokat, és ha elcsípnek tőlük 5-10 százalékot, akkor a kormánypárti jelölt már befutó lehet. Lehet, hogy a FIDESZ környékéről érkezett a felkérés a versenyben való indulásra?

2. Mindketten sértett és bukott politikusok, és most kerületi szinten akarnak bosszút állni. Ha ez igaz, akkor rossz terepre tévedtek, mivel az önkormányzati választás és rendszer nem a visszavágásról, hanem az együttműködésről szól. Ha véletlenül megválasztanák valamelyiket polgármesternek, vajon milyen együttműködés lesz közte és a hat szövetséges párt (MSZP, Párbeszéd, LMP, DK, Momentum + Jobbik) képviselői között? Vagy nem is ezekkel a pártokkal tervezik a partnerséget?

3. Budapest 23 kerületéből 21-ben sikerült az ellenzéknek egyezségre jutnia, Ferencvárosban pedig vélhetően az előválasztás vezet eredményre. Így a kutyakakás és számos helyen teleokádott Erzsébetváros lesz az egyetlen olyan kerület a fővárosban, ahol nem sikerül ellenzéki együttműködést kialakítani. Nyilvánvaló, hogy a kampány során a hatalmat feltétel nélkül kiszolgáló médiaszegmens majd ezt emeli ki, és azt fogja unos-untalan harsogni, hogy nem egységes, sőt széthúzó a fővárosi ellenzék. Tehát nem csak arról van szó, hogy a kerületben néhány önjelölt aspiráns „szólózik”, hanem arról, hogy a nagy-budapesti ellenzéki koalíció teljességét ez a két „független” személy veszélyezteti! Vajon ezzel is tisztában van Hunvald és Moldován úr? És hogy nem tévedek, azt igazolja az origo.hu nevű sajtóförmedvény augusztus 7-i mondata:”az ellenzék szó szerint atomjaira hullott a bulinegyedet is magába foglaló városrészben.” Na, erre kell számítani fővárosi szinten is!

Moldován László 10 évet politizált az LMP színeiben, Hunvald György 26 évig tartozott a szocialisták csapatához. Sok tapasztalattal rendelkeznek. És a felelősségtudattal hogy állnak?