Függetlenség

HírKlikk 2019. május 22. 19:23 2019. máj. 22. 19:23

A neves közíró és frissen kinevezett múzeumigazgató a minap kijelentette egy interjúban: “...eleve nem hiszek a független, objektív újságírás mítoszában“

Hm. Nekem kicsit kacifántos ez a megfogalmazás, de avatott betűvető is követhet el hibát, inkább keressük meg a magvas mondat értelmét! Talán érdemes lesz.

Az ellenzéki  sajtó ízibe fertelmesnek minősítette a derék publicista álláspontját. Pedig hát szemünk előtt virágzik országszerte a Mediaworks tulajdonolta sajtó, amely semmiképp nem független - na mondjuk - Rogán Antaltól. Egy null Demeter Szilárdnak. (Persze van, amitől független, jelesül: független a tényektől.)

A magát függetlennek nevező sajtó sem független, ott van például a Hócipő, amelynek szerkesztősége egyképpen tollhegyre tűzi a balos és jobbos balfékeket és gazságokat, de azért függ - az olvasóitól, az előfizetőitől. Olyat közölnek, ami nekik tetszik. (Bár azt hiszem, szívesen közreadnának egy krokit Hídvégi Balázs szómágustól is - esetleg némi kommentárral.)

Végezetül a szerzők és szerkesztők többsége tüzesre csapkodja a számítógépe klaviatúráját, mielőtt legnagyobb és állandó hirdetőjükről súlyos visszaéléseket leleplező cikket közölnének. Talán mert a hirdetési pénz nélkül alkalmasint megszűnnének. Függnek tehát a piactól és a tulajdonostól.

De azért függés és függés között van különbség!

Szerző: Lovász Péter

Forrás: Hírklikk