Fürjes Balázs nagyon aggódik Budapestért

Föld S. Péter 2020. november 27. 14:34 2020. nov. 27. 14:34

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára óvja Budapestet attól, hogy hitelt vegyen fel. A főváros ugyanis normális működésének biztosítására mintegy 200 millió euró (mintegy 70 milliárd forint) hitel felvételéről tárgyal az Európai Beruházási Bankkal, ám Fürjes államtitkár szerint Budapest normális működése más módon is megoldható, nincs szükség a főváros eladósítására.

Amúgy, normális üzemmenetben, valóban nem volna rá szükség. Ha a kormány nem gyámkodna Budapest és a többi nagyváros felett, nem vonná el a fejlesztéshez szükséges forrásokat az önkormányzatoktól, és nem nehezítené az ott élők vírus miatt amúgy sem könnyű életét. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormányzati intézkedések az elmúlt időszakban 88 milliárd forint bevételkiesést jelentettek Budapestnek, a kormányzati megszorítások és elvonások miatt ennyivel kevesebb jut a város működtetésére, fejlesztésre, a tömegközlekedés, a színházak, a múzeumok, iskolák, óvodák, bölcsődék támogatására.

Fürjes államtitkár egyre gyakrabban szólal meg a médiában a fővárost érintő ügyekről, van olyan csatorna, ahol visszatérő vendégnek számít. A kormány alig titkolt célja Fürjes államtitkár helyzetbe hozása és felépítése Karácsony Gergely ellenében. Utóbbi, Orbán Viktor szíves közlése szerint ugyanis, alkalmatlan a főváros vezetésére, szemüveges, vagyis, olyan ember, aki még egy IKEA bútort sem képes a szomszéd segítsége nélkül összeszerelni és disznóöléskor is csak a torra ér oda, ami egyébként nem is baj, mert az igazi férfimunkában csak láb alatt lenne.

Orbán és Budapest sajátos viszonyáról számtalanszor írtunk már, most legyen elég annyi, hogy a miniszterelnök – finoman fogalmazva – nem kedveli a fővárost. Fontosnak tartja és megkerülhetetlennek, ám úgy van vele, mint az alföldet preferáló Petőfi a hegyekkel: „tán csodállak, ámde nem szeretlek”.-

Már az előző, a Fidesz bizalmát és támogatását élvező főpolgármester, Tarlós István is rövid pórázon volt tartva, azaz, mindig csak annyi pénzt kapott az általa vezetett város működtetésére, ami ahhoz volt elég, hogy legközelebb is abban a helyzetben legyen, hogy kérhessen megint. És ha kapott valamennyit, azt a saját diadalaként, valamint a Fidesz és Orbán Viktor nagyvonalúságaként állította be. Úgy is mondhatnánk, hogy Tarlós István regnálása a főváros élén permanens diadalmenet volt, magukra vessenek a budapestiek, amiért nem őt, Orbán Viktor emberét választották.

Most, azzal az indokkal, hogy a járvány elleni védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét, elvonják a főváros (és más önkormányzatok) forrásainak egy részét. Az ingyenes parkolás – a közlekedési káosz okozta kellemetlenségek mellett – sok pénztől fosztja meg a budapesti büdzsét, a Parragh László által belengetett iparűzési adó-felfüggesztés pedig újabb sarcot róna ki az önkormányzatokra. Arról nem is szólva, hogy a járvány okozta gazdasági nehézségek a fővárost érintették a legsúlyosabban, hiszen az idegenforgalom általános visszaesése a döntően külföldi vendégekre épülő budapesti turizmust vetette vissza leginkább. Erre mondta cinikusan Orbán, hogy tessék egy másmilyen üzleti modellt kidolgozni. Mintha a miniszterelnök nem tudná, hogy Budapest esetében (csakúgy, mint a világ más nagyvárosainál) ez nem üzleti modell, hanem adottság.

Fürjes Balázs most tehát aggódik Budapestért, ám az aggodalom leple alól nemcsak a lóláb, de az egész ló is kilóg. A kormányt a fővárosi önkormányzat ellehetetlenítésével nemcsak a bosszú vezérli, hanem olyan helyzetbe akarja hozni Budapestet, hogy kiderüljön: Karácsony Gergely és az általa irányított önkormányzat alkalmatlan a város vezetésére. Orbánnak már van is jelöltje a posztra: Fürjes Balázsnak hívják azt a személyt, aki – a Fidesz szándékai szerint – a következő választást követően Karácsony helyére léphetne.