Fürjes nekiment Rogánnak, vagy ez is csak propaganda?

HírKlikk 2021. március 17. 20:20 2021. márc. 17. 20:20

Vajon ez egy tudatosan megtervezett, felülről irányított akció volt, vagy Fürjes saját ötlete? Valószínű, hogy inkább csak az elbizonytalanodó fideszesek megnyugtatását szolgálja, hiszen Fürjest igazi pártkatonának tartják. 

Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár március elején a Facebook-oldalán a budapestieket célzó fizetett hirdetésként futtatta a következő bejegyzést:

„Mit szólok a NER-arisztokrácia bulvárlapokból visszaköszönő, urizáló életmódjához? Egész egyszerűen azt gondolom, hogy van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van már hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak. Ennyi."

Vajon Fürjes Balázs államtitkárként megengedhet magának ennyi saját véleményt, vagy egy kommunikációs fogással van dolgunk? Utóbbi, vagyis az irányított kommunikáció sem kizárt, még ha nem is egyenesen a Rogán Antal-féle propaganda-minisztériumból ered, hiszen Orbán Viktor épp most hozza vissza a pályára a régi, „emberarcú" fideszeseket, mint Stumpf István vagy Navracsics Tibor. Ebbe a sorba pedig Fürjes nyilatkozata tökéletesen beleillik, amit ráadásul teljes csönd kísért.

Mint egy elemző a hvg.hu-nak elmondta, az ilyen kiszólások tökéletesen alkalmasak a kicsit elbizonytalanodó fideszesek megnyugtatására, a klasszikus budai úri középosztály, a keresztény-konzervatív értékrend alapján a pártot választók megszólítására. Ráadásul még hiteles is: Fürjes nevéhez semmi stikli nem tapad, „a szó jó értelmében csak ügyeket intéz".

A portál szerint az is fontos lehet, hogy Fürjes Balázs országgyűlési képviselő-jelölt lehet Gulyás Gergely miniszter helyett a XII. kerületben, az urizálást korábban bíráló Pokorni Zoltán körzetében. Bár Fürjes azt kommunikálja, még nem döntött, a hvg.hu újságírója beszélt olyan fideszes politikussal, aki biztosra veszi az indulását, sőt, őt tartja a legreménytelibb fővárosi jelöltnek. Ettől még nem lesz könnyű dolga, Gulyás épphogy nyert, egy összefogó ellenzékkel szemben a jelenlegi állás szerint nem lesz sok esélye.

Egy jobboldalhoz köthető elemző szerint „Fürjes üzenete egy bátor mondat, hírértéke is van, de politikai relevanciája csak akkor lenne, ha megszemélyesített volna valakit". Egy fideszes politikus pedig azt mondta, Fürjesnek van ennyi mozgástere. A portál tárgyalásokra rálátó másik forrása szerint viszont fővárosi viszonylatban nem tűnik úgy Fürjes Balázs, mint akinek lenne önálló politikai agendája. Szerinte a szokatlan megjegyzéseivel próbál láthatóvá válni, és a valós politikai hátország hiányát leplezni. 

A hvg.hu megkérdezte Fürjes Balázst, aki végül több nap halogatás után nem válaszolt a kérdéseikre, és a kormányzati kommunikációért felelős Rogán Antal tárcájától is hiába várták a választ.

Forrás: hvg.hu