G7-ek: a kremencsuki pláza elleni rakétatámadás háborús bűntett

HírKlikk 2022. június 28. 15:15 2022. jún. 28. 15:15

Ismét támogatást ígértek Ukrajnának a G7-ek az Oroszország által indított háborúban, fenntartva a szankciókat, emellett fegyvereket küldenek, ameddig csak szükséges.

A bajorországi csúcstalálkozó ideje alatt orosz rakéták csapódtak be egy közép-ukrajnai bevásrálóközpontba, a G7 csoport közleményben hangsúlyozta: „ártatlan civileket összehangoltan támadni háborús bűn" – írja az Euronews.

Franciaország új külügyminisztere, Catherine Colonna szerint Oroszországot el kell számoltatni tetteiért. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szintén hangsúlyozta, hogy Oroszországot és az atrocitásokért felelős személyeket felelősségre kell vonni. Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson Vlagyimir Putyin barbárságának és kegyetlenségének nevezte a történteket.

Olaf Scholz német kancellár pedig úgy fogalmazott: Oroszország minden szabályt áthágott: „mindannyian hangsúlyoztuk, hogy továbbra is támogatjuk Ukrajnát az Oroszországgal szembeni védekezésben. Világos, hogy ez a háború mély szakadékot nyitott a nemzetközi kapcsolatokban. Én már korábban is, tudatosan fordulópontnak neveztem ezt, mert Oroszország Ukrajna elleni támadásával minden szabályt, minden államközi megállapodást felrúgott. Legfőképpen azt, hogy a határokat nem szabad erőszakkal elmozdítani" – fogalmazott.

A Kremencsuk városának plázájánál történt légitámadás áldozatainak száma folyamatosan emelkedik A bevásárlóközpontban becslések szerint ezren is lehettek, amikor a rakéta eltalálta. Oroszország továbbra is azt állítja: nincs köze a támadáshoz.

Forrás: Euronews