"Gajdics Ottó kitartóan és színvonalasan kiáltja az éterbe az igazát"

HírKlikk 2019. március 14. 14:55 2019. márc. 14. 14:55

Gajdics Ottó, a Szabad Föld hetilap főszerkesztője vehette át az első alkalommal odaítélt, a Médianéző Központ által alapított Jótollú magyar újságíró díjat csütörtökön Budapesten.

 Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az eseményen fontosnak nevezte, hogy napjaink izgalmas sajtópiaci folyamatai közepette is megálljunk és elismerjük a komoly szakmai teljesítményeket, erre pedig jó alkalmat kínál március 15-e, a szabad sajtó ünnepe.

"Azt hisszük és gondoljuk, hogy Magyarországon a sajtó szabad" - jelentette ki, hangsúlyozva, napjainkban is megesik, hogy nem kapják meg a nekik járó elismerést, a kellő figyelmet az azt kiérdemlő teljesítmények.

Boros Bánk Levente, az elismerést alapító Médianéző Központ igazgatója arról beszélt: a rendszerváltás idején olyan véleménydiktatúra uralkodott Magyarországon, hogy aki attól távol akarta tartani magát, az jószerével csak a megyei sajtóban találta meg a helyét.

Szerinte az elmúlt harminc évben e téren "sok minden nem feltétlenül változott", ma is vannak, akik megfellebbezhetetlenül akarják megmondani, mi a minőségi újságírás, a valódi teljesítmény, de beindultak az ezzel ellentétes irányú változások.

Néző László, a Veszprém megyei Napló főszerkesztője laudációjában azt emelte ki: Gajdics Ottó kitartóan és színvonalasan "kiáltja az éterbe az igazát", függetlenül attól, hogy ellenszélben vagy támogató környezetben teszi ezt. Olyan emberként írta le a díjazottat, aki "nemcsak népben és nemzetben, de alanyban, állítmányban is tud gondolkodni".

Gajdics Ottó azt hangsúlyozta: noha ő a díjazott, a díjjal egy közösséget ismertek el, amelyben együtt küzdenek "ugyanazokért a célokért és ugyanazokért az emberekért, akiket nemes egyszerűséggel úgy szoktunk hívni, hogy magyarok".

Forrás: MTI/Hírklikk