Gárdony: az MSZP–nek adott igazat az ügyészség, de a polgármestert nem érdekli

HírKlikk 2021. január 12. 13:00 2021. jan. 12. 13:00

Január 7-én Tóth István gárdonyi polgármester a járványhelyzetből adódó korlátozások miatt kénytelen volt egyedül elfogadni egy önmaga által benyújtott határozatot, miszerint nem ért egyet a megyei kormányhivatallal, így az önkormányzatnak nem kellene felbontania egy 2016-ban kötött szerződést. Közben a városi ellenzék népszavazást akar, hogy a Velencei-tó partját az önkormányzat ne árusíthassa ki. Eötvös Pál MSZP-s önkormányzati képviselő azt mondta a 444-nek, hogy tíz nap alatt a népszavazás kiírásához szükséges aláírások több mint harmadát összeszedték, amikor a járványügyi korlátozások miatt fel kellett függeszteniük a gyűjtést. 

A portál felidézi: a történet 2016 tavaszán kezdődött, amikor Tóth István polgármester bevitte a képviselő-testület elé a Surf Core Kft. ajánlatát. A szörf-oktatással, kölcsönzéssel és táboroztatással foglalkozó vállalkozás szeretett volna megszerezni egy 550 négyzetméteres telket a Velencei-tó partján, amire egy sportközpontot tervezett építeni, 400 négyzetméteres alapterületen és két szinten. A város fideszes többségű testülete megszavazta a javaslatot. A bérleti díjat 8,4 millió forintban állapították meg, 60 évre, ami havonta 11700 forintot jelent. A városi ellenzék szerint ez nagyon olcsó és az új épület korlátozná az embereket a part szabad használatában is. 

Tavaly ősszel Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke több beadvánnyal fordult különböző hatóságokhoz. Kifogása az volt, hogy az állami vagyonról szóló törvény kimondja, legfeljebb 15 évre lehet bérbe adni földhasználati jogot, itt pedig az önkormányzat 60 évre szerződött. Nem hirdettek versenyt a bérleti jogra, és nem végeztek értékbecslést sem, vagyis nem derülhetett ki, hogy a havi 11700 forintos bérleti díj reális-e. A városi ellenzék meggyőződése, hogy ez elképesztően kevés. A bérleti szerződésben nincs benne, hogy pontosan milyen kritériumok alapján, mikor, ki és hogyan ellenőrzi, hogy tényleg a célnak megfelelően hasznosítja-e a bérlő a telket, holott a törvény ezt az ellenőrző mechanizmust is előírja.

Kunhalmi többek között Polt Péterhez fordult, aki a beadványt feljelentésként értékelte, és a megyei ügyészséghez küldte tovább. Ott tavaly december 29-én megállapították, hogy a bérleti szerződés törvénytelen volt, és a székesfehérvári törvényszéken keresetet nyújtottak be a semmissé tétele érdekében. Ez az eljárás még tart. Ezzel párhuzamosan a megyei rendőrség nyomozást indított hűtlen kezelés gyanúja miatt, szintén az MSZP társelnökének feljelentése nyomán. 

Közben a megyei kormányhivatal – ugyancsak Kunhalmi beadványára – megállapította, hogy szerinte is törvénysértő a szerződés, és felszólította a város vezetését, hogy lépjen a törvényesség visszaállítása érdekében. Ennek a határideje idén január 8-a volt, és ezzel szemben hozta meg a polgármester 7-én azt a határozatot, ami arról szól, hogy nem ért egyet a kormányhivatallal, és ezért semmit sem tesz. 

A polgármester azzal érvel, hogy ebben az esetben a 15 éves felső határa a bérbeadásnak nem érvényes, mert itt nem bérbeadásról, hanem „osztott közös tulajdon létrehozásáról" van szó, mert a telek maradna az önkormányzaté, de a rá tervezett épület már a bérlőé lenne. Hogy érvelése jogilag megáll-e, az egyáltalán nem biztos, hiszen a megyei ügyészség szerint is törvénysértő a szerződés, viszont ha egyszer egy bíróság el is fogadná ezt a védekezést, a többi problémára (gyanúsan olcsó ár, illetve a versenykiírás és ellenőrzési mechanizmus kikötésének elmaradása) nem válaszolt. 

Eötvös Pál, a népszavazás szervezésében is aktív gárdonyi MSZP-s képviselő szerint érthetetlen, hogy a polgármester miért erőlteti ennyire a beruházást. „Ép ésszel felfoghatatlan, hogy miért mozgat meg ennyi követ érte" – mondta a 444-nek. 

Emlékeztetett, hogy a képviselő-testület számos építési szabályt és helyi rendeletet átírt, hogy a komplexum megvalósulhasson. Általános vélemény a városban, hogy a Surf Core mellé egy erősebb és befolyásosabb partner készül beszállni, és a város vezetése igazából ennek, az egyelőre rejtőzködő partnernek készítette elő a terepet.

A helyi ellenzék abban reménykedik, hogy hamarosan folytathatják az aláírások gyűjtését, és a hat kérdésből álló népszavazási kezdeményezésük sikerrel jár. Abban az esetben az önkormányzat kénytelen lenne úgy módosítani a település építési szabályzatát, hogy a Velencei-tó partján megmaradhasson egy 30 méter széles védett sáv, ahová semmiképpen sem szabad építkezni. „Ezt 50 évig mindenki betartotta itt, jó lenne, ha ezután is be kellene tartani" – mondta Eötvös.

Forrás: 444.hu