Gáti Oszkár méltó színházat, a nyugdíjasok évi tízezer forintot kapnak – programot hirdetett a győri ellenzéki jelölt

HírKlikk 2020. január 6. 18:47 2020. jan. 6. 18:47

Többek között átlátható gazdálkodást, a város jövőjét biztosító zöldprogramot, a válságosabb időkre gazdaságbiztonsági alapot, az egyetemistáknak 100 000 forintos ösztöndíjat hirdetett Pollreisz Balázs, Győr közös ellenzéki polgármesterjelöltje a hétfő délutáni, választási programismertetőjében.

Az ellenzék közös polgármesterjelöltje Győr eljövendő négy évéről tartott sajtótájékoztatót. Megvalósítandó programjának alapja a szakmai stabilitás, a szociális biztonság, az értékek méltó őrzése és segítése, valamint a város XXI. századi kihívásokhoz méltó zöldprogramja.

Zöld utat a zöldprogramnak

„Ha tiszta lappal akarunk kezdeni, akkor egy nagy levegőt kell vennünk, mielőtt munkához látunk. S a legfontosabb, hogy ez a levegő – tiszta legyen” – nyitott egy ma oly aktuális mondattal Pollreisz Balázs. Véleménye szerint bolygót érő katasztrófa Győr városát sem kerüli el, s a levegő tisztaságának javításáért az önkormányzat teheti a legtöbbet. Az energiafelhasználás csökkentéséért, a megújuló energiák arányának növeléséért minden erőfeszítést megtesz az önkormányzat intézményeit érintően. A témával kapcsolatos konkrét elképzelései közt említette, hogy Győr is bejelenti a klímavészhelyzetet, csatlakozva a zöld innovációt hirdető városokhoz.

Független szakmai szervezetekkel veszi fel a kapcsolatot egy átfogó felmérés megalkotására és a szükséges teendők feltérképezésére. Megválasztását követően, moratóriumot hirdet a zöldterületek további csonkítására s ennek jegyében kezdeményezni fogja a Püspökerdő közjóléti erdővé történő minősítését. Az erdőgazdasággal egyeztetve, megvizsgáltatja az ipari park és Győrszentiván közé telepítendő véderdő lehetőségét. A nagy burkolatú központi tereken a ládákban telepített növények fokozatos bővítésével kell biztosítani az idényen kívüli zöld infrastruktúrát, a sárási csatornahálózat befejezésével pedig a város ivóvízbázisát védené meg.

Légszennyezés helyett környezetbarát tömegközlekedés, folyóparti piknikpontok

A jelenlegi két mérőállomás jelentős bővítésével „percre kész” adatok tükrében lehet megtenni a szükséges intézkedéseket a levegőminőség javítására. A személygépkocsik forgalmát a tömegközlekedés bővítésével sikerülhet visszaszorítani. A dízelüzemű buszokat környezetbarát járművekre cserélné és polgármesterként ő maga is zöld rendszámú autóval közlekedne.

Győr a folyók városa, ennek ellenére a partszakaszok a belvárosi területektől eltekintve, erősen elhanyagoltak. A vízüggyel és az erdőgazdasággal összefogva, rendezné a lakossági kikapcsolódás igényéhez igazítva a partszakaszokat.

Az energiagazdálkodás szabályozására a panelek szigetelése és korszerűsítése kiemelt feladat. Megvizsgálandó továbbá annak költségigénye is, hogy miként kivitelezhető a Győri Hőszolgáltató Üzem geotermikus energiára való átállítása.

Pollreisz szerint Győr egyik legnagyobb gondja a közlekedés. Ennek nagy része az elégtelen közlekedési infrastruktúrára vezethető vissza, ami több évtizedes örökség. Egy olyan szolgáltató központ megteremtését tervezi ennek fokozatos megoldására, ahol a város összes közösségi közlekedési ügyét intéznék – a jegyvásárlástól kezdve, az elektronikus roller bérlésén át, a parkolásig. Ezen hosszú távú terv része a vasúti elővárosi közlekedés terve, az iskolabuszok rendszeres használatának megteremtése is. Ez utóbbi témát érintené a reggel 7-8 közötti időszakra a kukásautók iskolakörnyéki ritkítása, ami nagyban segítené a reggeli közlekedési dugók felszámolását.

De nem feledkezett meg a kerékpárosokról sem – tervei szerint, a ciklus végére minden városrészből minden középiskolát el lehet érni az arra kijelölt és megépített kerékpárúton.

S hogy a tervek és elképzelések ne csak légben porladó szavak legyenek, minden megválasztott képviselőtől folyamatos beszámolási kötelezettséget vár el, hogy a kitűzött tervek milyen ütemben és hogyan valósulnak meg a választók által a politikusokra bízott területen.   

Tiszta levegő mellé tiszta közéletet

A polgármesterjelölt úgy tervezi, hogy ha már tiszta a levegő és tisztul a közlekedés, tisztuljon a közélet is. Győr gazdaságát ne csak néhány kiválasztott haszonélvező, de a város polgárai is az életminőségük javítására használhassák. Az önkormányzat csak akkor lehet jó gazdája a városnak, ha hivatalaiban megbecsült, szakértő, jól fizetett munkatársak tevékenykednek, akiknek elsőrendű feladata a győriek s nem az oligarchák és NER-lovagok szolgálata.

Pollreisz Balázs biztosítani fogja, hogy a kivételezett, szűk fideszes kör helyett, minden esetben a városnak legmegfelelőbb ajánlatok nyerhessék el a közbeszerzéseket. Ezért az eljárások mindenki számára hozzáférhetőek és nyilvánosak lesznek.   

A konkrét gazdaságfejlesztési tervek között említette, hogy a város gazdasága nem állhat egy lábon, és egy olyan stratégia kidolgozását tervezi, amellyel az autógyártás mellett, olyan iparágakat is meghonosíthatnak, amelyek önmagukban is biztosítják Győr jövőjét és fejlődését.  

Polgármesterként tervezi egy „gazdaságbiztonsági” alap megteremtését, amely egy gazdasági válság esetén támogatja a rászorulókat, például a munkájukat átmenetileg elvesztett helyi polgárokat.

Eminens célja a „fortélyos félelem” kiűzése a munkahelyekről: egyszer és mindenkorra megszüntetné a jelen dermesztő gyakorlatát, az egzisztenciális félelem miatti önálló vélemények elhallgatásának kényszerét. A hatékonyság érdekében ismét életre hívná a munkahelyi tanácsokat, ahol mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, mind a civil szervezetek szabadon elmondhatják és egyeztethetik álláspontjukat, véleményüket.

A gazdasági önállóság és fejlesztés megvalósítását közvetlen uniós források megszerzésével tervezi, amelyek szabad és egyenlő esélyeket biztosítanának a győri kis- és középvállakozóknak egyaránt. Mindezt átlátható pályáztatási rendszerben. Alapvető gesztusnak tartja, hogy a győriek polgármestereként figyelembe vegye a győriek elképzeléseit is, amelyekből két lakossági elképzelést is beemelt közvetlenül a programjába.

Elitista beruházások helyett ingyen CT, 100 000 forintos diákösztöndíj

Pollreisz megfogalmazása szerint, Győr eddigi vezetésének fontosabbak voltak a látványberuházások, mint a város valódi fejlesztését biztosító innováció. Ennek érdekében, céljai közt szerepel, hogy Győr gondoskodó város legyen, mert elég jómódú ahhoz, hogy érezhetően szolidáris legyen az elesettekkel, a rászorulókkal. Mint fogalmazott, egy városvezetésnek kötelessége azokról gondoskodni, akik a városban élnek, de önnön ellátásukról, önhibájukon kívül, csak korlátozottan képesek.

Ahhoz, hogy a városban minél többen otthon is érezhessék magukat, szociális fejlesztésekre is szükség van. Ezen tervek közt szerepel a polgármesteri programban az ifjúsági garzonok bővítése és a nyugdíjasházak hozzáférési lehetősége. A teljes kiszolgáltatottság elkerülésére kilakoltatási moratóriumot, emellett bérlakásépítési-programot vezet be. A nyugdíjasok segítésére minden 65 év feletti győri lakos 10 000 forintos támogatást kap – s nem csak a választások időszakában, hanem minden év decemberében. Az egészségügyi fejlesztések között említette egy-egy CT- és MR-diagnosztikai központ megteremtését is, amit minden győri lakos ingyenesen jogosult használni.

A helyi orvosok megtartását sem bízná a véletlenre – az a győri orvos, aki fogorvosi vagy háziorvosi praxisba fektetne, lakbértámogatást vagy önkormányzati bérlakást kaphat.     

Az ellenzék jelöltje a fiatalokról sem feledkezett meg. Bejelentette egy olyan, 100 000 forintos ösztöndíj megalapítását, amelyre minden győri lakcímmel rendelkező felsőoktatásban résztvevő fiatal pályázhat.

A kulturális tervek is nagy hangsúlyt kapnak a széles látókörű programban, többek között egy ifjúsági ház megépítése, a kísérleti, befogadó, amatőr színházak támogatása. Mindebből Pollreisz Balázs hangsúlyosan kiemelte az országosan ismert és elismert színészünk nemtelen kanosszájának megszüntetését célzó elképzelését: „kulturális sokszínűségre törekszünk, de hogy ezt mindenki értse Győrben, egy nagyon konkrét példát is mondanék – Gáti Oszkárnak Győrben újra lesz színháza”.