Gazdaságkutató: romlottak a fogyasztói várakozások

HírKlikk 2020. október 26. 09:32 2020. okt. 26. 09:32

A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét. Az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak – közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A GKI által – az Európai Unió támogatásával – végzett felmérés szerint, októberben a GKI konjunktúraindexe 0,5 ponttal, mínusz 18,8 pontra erősödött. Ezzel az index az áprilisi esésének szinte pontosan a felét dolgozta le. A fogyasztói bizalmi index októberben 3,1 ponttal, mínusz 34,2 pontra romlott, míg az üzleti 1,7 ponttal mínusz 13,4 pontra javult 0 szeptemberhez képest.

Az üzleti szférában elsősorban az ipari várakozások javultak, de kedvezőbb lett a kereskedelmi vállalkozások véleménye is, miközben az építőipari és főleg a szolgáltató cégek kissé pesszimistábbak lettek. Az iparban ugyan az elmúlt időszaki termelés megítélése kissé romlott, a termelési várakozások és a rendelésállomány – beleértve az exportrendeléseket is – megítélése viszont sokat javult. A növekedés fő akadálya továbbra is a kereslet hiánya.

Az építőipari bizalmi index június óta rendkívül szűk sávban mozgott, októberben a magasépítők kilátásai javultak, de a mélyépítőké romlottak. Az előző háromhavi termelés megítélése nem változott, a rendelésállományoké kissé romlott.

A kereskedelmi bizalmi index értéke a július-októberben szűk sávban ingadozott, októberben enyhén nőtt. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése októberben javult, míg a rendelések várható alakulásáé kissé romlott.

A szolgáltatói bizalmi index októberben harmadik egymást követő hónapja csökkent – a koronavírus-járvány okozta válságot követő kilábalás júliusi csúcspontja után. Októberben egyaránt rosszabb lett az általános üzletmenet, az elmúlt időszaki és a várható forgalom megítélése, mint szeptemberben.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága októberben erősödött, a javulás a kereskedelmi és szolgáltató cégeknek köszönhető.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a lakosság körében tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem.

Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban gyengült, a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban erősödött – akárcsak a fogyasztók inflációs várakozása.

A felmérés alapján, a magyar gazdaság jövőjének megítélése az üzleti szférában októberben összességében javult, ami az ipari és kereskedelmi cégek kissé erősebb optimizmusának köszönhető, míg az építőipari cégek a legborúlátóbbak. A lakosság is pesszimistább lett.

A GKI közlése szerint, az emberek októberben saját pénzügyi helyzetük alakulását a szeptemberinél rosszabbnak, megtakarítási képességüket viszont kissé jobbnak érezték.

Forrás: MTI