Gémesi György a támadások ellenére sem készül lemondani

HírKlikk 2022. január 27. 19:30 2022. jan. 27. 19:30

Egy névtelen videóüzenetben megfenyegették Gödöllő polgármesterét, hogy egy héten belül mondjon le, különben őt célzó kompromittáló dokumentumokat hoznak nyilvánosságra. A zsarolást, a szégyenteljes blöffbe torkollt Városháza-ügyhöz hasonlóan, „Anonymus” jegyezte. A büntetőjogi következményektől sem mentes fenyegetésről az érintett, Gémesi György beszélt a KlikkFM Politikai nagyító című műsorában.

A történtek ellenére sem rendült meg a polgármester, mivel nem előzmény nélküli az eset. Utalt a Városháza-ügyre, amit szintén egy „Anonymus” írt alá és amiből egy három hónapos vita kerekedett ki a Fidesz és a fővárosi vezetés között. Mint végül kiderült, „nem volt ügy. Mindenbe beletekinthettek, mindent láthattak, a Városháza változatlanul ott áll a helyén, semmilyen szerződést nem tudtak felmutatni, ami alapján a budapesti Városházát eladták volna”. Ebből is, pontosabban a semmiből csinált a Fidesz egy országos botrányt.

A polgármester ezért is osztotta meg a közösségi oldalán az őt támadó zsarolólevelet, mivel esetében is a semmiről van szó: „Nem készülök lemondani, mivel nem csináltam semmi törvénytelent, tehát ilyen jellegű titkok tudója sem lehet ez az akárki”.

Továbbá az is motiválta a nyilvánossághoz való fordulást, hogy figyelmeztessen: „itt egy jelenségről van szó, ami kapcsán belekerültem én is az ’osztásba’. Egy Pegasus-lehallgatás után, a lakásom feltörése után, két hete megjelentetett a Fidesz egy filmet az én lejáratásomra, ez a dolog több mint elgondolkodtató volt”.

Gémesi megosztotta a hallgatókkal, hogy mindezek után kapott egy telefonhívást egy beazonosítható illetőtől és ebből kiderült, hogy politikai szál egyelőre nincs a történetben. Bár „titkai mindenkinek vannak, az az ő dolga, de a közügyekkel és a munkámmal kapcsolatosan nincsenek. Vannak dolgok, amik magántermészetűek, ahhoz viszont senkinek semmi köze.”

Megerősítette, hogy nem ő az egyetlen célszemély: „Botka László polgármester úr kedden felhívott, tudok róla, hogy ő is kapott. Így nem is volt baj, hogy ez kiderül, mert közösen látjuk, hogy egyvalakinek a próbálkozásairól van szó. Pécs polgármestere is hasonlóan járt, érdekes módon, egyikünk sem kormánypárti városvezető. Bár politikai szálat egyelőre nem fedeztünk fel, de ezt nem lehet csinálni, mivel ez nem játék. A zsarolás az bűncselekmény.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként bár gyakran bírálja a kormány intézkedéseit, nem vél pártpolitikai összefüggést a támadásban, de feltételezhető, hogy az elkövető „beállítottsága közelebb van a kormányhoz, mint az ellenzékhez és ezért, kiegészítő támogatásként önálló akcióba kezdett.”

Arra a felvetésre, hogy az mégis befolyásolhatja a történteket, hogy a kormányintézkedések következtében rendszeresen hangoztatja az önkormányzatok ellehetetlenítését, Gödöllő polgármestere elismeri, hogy a MÖK elnökeként is természetesen a munkáját végzi. „A dolgom pedig az, hogy az önkormányzati érdekeket védjem és ez nem az én, sem a polgármesterek érdeke, hanem annak az ellátásnak biztonsága, amit biztosítani szeretnénk a települések lakóinak.” Véleménye szerint a tiltakozó nyilatkozatok kavalkádjában találhatta meg a nevét a névtelen támadó és „figyelmeztetett, hogy ne ugráljak”.

Sajnálatosnak tartja, hogy amint az elmúlt években, úgy napjainkban is megbünteti a kormány a nem kormánypárti vezetésű önkormányzatokat. Holott „nem bölcs az a kormány, amely lemond a települések lokalitásáról, a településeken lévő kreativitásról. Mi is sikeressé tudunk tenni egy önkormányzati programot, tehát ez a háború, ami elindult 2019 után, amikor a Fidesz elég sokat vesztett az önkormányzati szinten, ez sok kárt okoz, ami nem jó. Nem lehet egy országot úgy fejleszteni, hogy ez most piros, a másik sárga, a harmadik zöld, a negyedik meg kék, az egyikre teszek, a másikra nem teszek. Ez nem rulett” – nyilatkozta a KlikkFM adásában Gémesi György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnök.

Forrás: Hírklikk