Generációs csatán is múlik a világ sorsa – Orbán, a baby boomer

HírKlikk 2020. május 27. 17:10 2020. máj. 27. 17:10

Az eltérő generációkhoz tartozásnak tulajdonítja a tekintélyelvű és demokratikus vezetők közötti különbségeket Pete Seat, aki George W. Bush elnök idején, a Fehér Ház szóvivője volt. A Newsweek magazinban megjelent véleménycikkében rámutatott: Ázsiában, Európában és Dél-Amerikában olyan tekintélyelvű politikusok használják ki a koronavírus-járványt, akiknek közös vonása a nacionalista retorika és az elszigetelődési tendenciák mellett az, hogy az úgynevezett baby boomer (az 1946 és 1964 között született, a fejlett országokban a lakosság jelentős részét kitevő) generációhoz tartoznak. Példaként Vlagyimir Putyint, Hszi Csin Pinget, Nicolas Madurót és Orbán Viktort hozza fel. 

A szerző 2014-ben könyvet is írt a témáról: he War on Millenials, azaz Háború az Y generáció ellen. (Megjegyzés: az Y generációhoz általában az 1980-1996 között született korosztály tagjait sorolják.) Korábban az az Egyesült Államokra koncentrált, s a világjárvány nyitotta fel a szemét arra, hogy globális jelenségről van szó.

Seat szerint, a baby boomer generáció tagjai harcok között születtek, és hajlamosak a geopolitikai tájat fekete-fehérben látni. Úgy vélik, csak győztesek és vesztesek léteznek. Ezzel szemben az Y és az X generációt – ironikus módon – pont a baby boomerek tanították arra, hogy a magukévá tegyék az egyéni gondolatot és win-win helyzetként lássák a világot. Ez a korosztály olyan világot akar, amelyben mindenki virulhat és jól élhet. Fel akarja számolni a szakadékot a szegények és a jómódúak között, és azt akarja, hogy a globális ellenfelek diplomáciai úton oldják meg a kérdéseket, vagy legalábbis elérjenek egy afféle nixoni enyhülést. 

Seat szerint, a tekintélyelvű kormányzás terjedését éppen ezek az eltérések táplálják, továbbá az, hogy ma is a baby boomerek alkotják a legnagyobb szavazó tömböt. Ezek az eltérések emellett  nem csupán gyengítik a demokráciákat és a demokratikus normákat, de az ezzel járó generációs háborúkat is. A szerző állítja: ezért van az, hogy a mai világ tekintélyelvű vezetői baby boomerek, míg a világrend védelmezői az 1965 és 1979 között születettek, azaz az X generációjának a képviselői. 

Az 56 éves Orbán Viktor arra használta ki a járványt, hogy veszélyhelyzetet hirdessen ki, amely korlátlan hatalmat adott neki korlátlan időre – tér át a magyarországi helyzettel kapcsolatos véleményére a  szerző. Mintha a magán-médiavállalatok hatékony rombolása és a független igazságszolgáltatás megtizedelése nem lenne elég. 

Áttérve a nem a baby boomer generációhoz tartozó fiatal vezetőkre, megállapította: nem dezinformációt terjesztettek, nem csaptak le a politikai ellenfelekre, nem börtönözték be azokat, és nem tettek úgy, mintha a vírus nem létezne, hanem továbbra is kitartottak a jelentős értéknek tekintett demokrácia elősegítése és védelme mellett. A koronavírust illetően pedig mindnyájan gyorsan cselekedtek országuk lakosainak védelmében. Példaként hozta Izlandot, amely a The Economist Demokrácia indexe szerint, a világ második legdemokratikusabb országa, amelynek élén egy 44 éves miniszterelnök asszony áll. Egy további példa Új-Zéland, amely a negyedik legdemokratikusabb ország, s  egy 39 éves miniszterelnöknő irányítja, A Demokrácia index ötödik helyén szereplő Finnország miniszterelnöknője 34 éves, a  hetedik Kanadát pedig egy 48 éves férfi irányítja. A szerző szerint, ezek a politikusok kiválóan kezelték a járványt, és ezért nemzetközi elismerés övezi őket.

Seat úgy látja: míg a tekintélyelvűeket az önös érdek, nevezetesen a hatalom vezérli, és boldogan használták ki a század globális járványát, addig az inkább halk szavú, mostanában érkező, fiatalabb vezetők végzik a munkát, amellyel megbízták őket a választók. „El fog jönni a generációs elszámolás. Vagy összefognak az újabb generációk képviselői, és közösen kézbe veszik a gyeplőt, vagy teljesen ráhagyjuk az ellenőrzést az autokrata baby boomerekre, amíg a homokórán végleg le nem folynak a szemek. Nekem jobban tetszene az előbbi, de tartok attól, hogy az utóbbi következik be” – olvasható a Newsweek-ben megjelent vendégkommentárban.  

 

Forrás: Hírklikk