Georgiába menekülnek az orosz ellenzékiek

HírKlikk 2021. október 18. 14:05 2021. okt. 18. 14:05

Meglepő módon, Georgia lett az új otthona a Kreml nyomása elől menekülő több száz orosz politikai aktivistának. Néhányan azon tűnődnek, hogy a perifériákon növekvő orosz befolyás nem jelent-e újfajta fenyegetést.

Sok orosz ember elhagyta a hazáját, mert a munkájuk miatt zaklatással és esetleges börtönbüntetéssel kellett szembenézniük – írja a Szabad Europa. A Kreml-ellenes Alekszej Navalnij januári bebörtönzése óta indított átfogó fellépés miatt, több száz ellenzéki aktivista menekült el Oroszországból, és keresett menedéket a szomszédos volt szovjet államokban, ahol orosz ajkú kisebbség él és ahol a külpolitika kritikus Moszkvával szemben.

Néhányan Ukrajnában és a balti államokban, mások nyugatabbra telepedtek le. Nem hivatalos becslések szerint mintegy háromszáz aktivista érkezett Georgiába, egy olyan országba, amely alacsony megélhetési költségei és laza bevándorlási törvényei miatt a kevés könnyen elérhető célpontok egyike a pandémia idején.

Tbilisziben, az 1,1 milliós georgiai fővárosban sok orosz száműzött azt mondja, hogy elkezdték ápolni azt a fajta szolidaritást és együttműködést, amely Moszkvában lehetetlennek tűnt.

„Van egy olyan érzésünk, hogy a következő néhány évben nagy politikai változás történhet Oroszországban, amire fel kell készülnünk – mondta Jaroszlav Konvej, az orosz Szabadságpárt 23 éves vezetője, aki azután menekült el, hogy a hatóságok elkezdték zaklatni a párt tagjait. – A távozók – az újságírók, aktivisták, ügyvédek – célja, hogy olyan civil társadalmi struktúrákat készítsenek elő, amelyek képesek kihasználni egy ilyen pillanatot” – tette hozzá.

Az emberek inkább a kivándorlást választják a további házkutatások, a börtön vagy még rosszabb helyett. A menekülő aktivisták azzal érvelnek, hogy száműzetésben többet érhetnek el, mint ostrom alatt vagy rácsok mögött.

Anton Mihalcsuk, a Nyitott Oroszország korábbi koordinátora, aki 2019-ben azért költözött Georgiába, mert otthon célkeresztbe került amiatt, hogy „nemkívánatosnak” tartott szervezettel dolgozott, azt mondta, hogy az állam végső célja, hogy „kizárja az embereket a rendszerből”.

„A fő cél a szervezetek megsemmisítése és mindenki eltávolítása, aki képes vezető pozíciót betölteni – mondta. – Amikor egy ilyen ember elhagyja Oroszországot, gyakorlatilag többé nem jelent fenyegetést. Blogolhat, videókat tehet közzé, na és akkor mi van? Az állam számára a fő veszélyt az utcai tiltakozás jelenti. Aki elhagyta Oroszországot, nem tud az utcán tiltakozni” – mondta Mihalcsuk.

Néhányan visszhangozták a georgiai ellenzéki politikusok félelmeit is, akik szerint a georgiai kormány egyre inkább ki van téve Moszkva befolyásának. „Ha Putyin akarná, kényszeríthetné Georgiát, hogy adja ki ezeket az embereket – mondta a Szabad Európának Giorgi Kandelaki, a georgiai parlament egyik ellenzéki tagja. – Georgiának segítenie kellene nekik. De ennek a kormánynak ők kellemetlen vendégek.”