Gépjárműadó befizetéséhez ad segítséget a NAV

HírKlikk 2021. április 18. 18:45 2021. ápr. 18. 18:45

Hivatalosan április 15-ig kell befizetni a gépjárműadó első részletét, a kézbesített határozat szerint. Viszont ha eddig az időpontig a határozat nem végleges, akkor az adó első részletének megfizetési határideje – fellebbezés nélkül – az átvételt követő 30. nap.

A NAV szerint több oka is lehet, ha valaki még nem kapott határozatot, de mégsem tolódik ki a határidő, amiről egy tájékoztatót is kiadtak honlapjukon.

Ilyen eset lehet, ha a határozat kézbesítése szabályszerűen megtörtént, de nem az ügyfélnek, hanem a meghatalmazottjának kellett kézbesíteni a döntést. Ilyenkor érdemes meggyőződni arról, hogy van-e az ügyfélnek valamennyi adóügyben eljáró meghatalmazottja, mert ebben az esetben ő kapta meg a gépjárműadóról szóló határozatot. De az is előfordulhat, hogy céges cím helyett a határozatot a magánszemély bejelentett tartózkodási helyére vagy levelezési címére küldte a NAV. Aki az adóhatósághoz levelezési címet vagy a járási hivatalnál tartózkodási helyet jelentett be, és nincs meghatalmazottja, a bejelentett címre kapta a határozatot.

A leggyakoribb eset, hogy az irat átvettnek minősül, mert például a Magyar Posta azzal küldte vissza a NAV-hoz a küldeményt, hogy azt a címzett a kézbesítési értesítés után nem kereste. Ebben az esetben a jogszabályok szerint az irat átvettnek minősül, és a határozat a fellebbezési határidő leteltét követően véglegessé válik.

A felsorolt esetekben az első részlet esedékessége 2021. április 15-e.

Viszont módosulhat a határidő, ha a határozat kézbesítése még folyamatban van – erről tehet akár a posta, vagy más akadályoztatás –, ilyenkor a fizetési határidő a határozat átvételéhez igazodik majd, azaz az adó megfizetésének határideje 0 fellebbezés nélkül – az átvételt követő 30. nap.