Gordon István: a lengyelek nem hagyják, hogy elcsendesedjen a Pegasus-botrány

HírKlikk 2022. január 21. 10:48 2022. jan. 21. 10:48

Az a különbség a lengyel és a magyar közélet között, hogy amikor Magyarországon kirobbant a Pegasus-ügy, akkor az első két hét után már csak elvétve foglalkoztak vele, néha feltűnik még a médiában, de előrelépés nem történt. Ezzel szemben a lengyel lehallgatási ügyben nincs üresjárat, vagy az ellenzék képviselői vagy a sajtó vagy valamilyen orgánum foglalkozik ezzel a témával – mondta a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában Gordon István, Lengyelország-szakértő, amikor összefoglalta a lengyel lehallgatási botrány eseményeit.

Lengyelországban egyelőre minden kétesélyes a Pegasus-ügyben – mondta Gordon István. Az elején mindenki tiltakozott. „Kaczynski azt mondta, ha nem lennének okostelefonok, akkor nem tudnának senkit lehallgatni, Morawieczki kormányfő pedig a leghatározottabban tagadta, hiszen szerinte nincs valóságalapja, a kormányoldal pedig megkapta azt a direktívát, hogy mit mondhatnak a parlamenti képviselők, ez ismerős itthon is.”

Hozzátette, vasárnap Andrej Duda köztársasági elnök, akit a kormányzó párt, a PiS teljes mértékben támogatl, kijelentette, nem tűrheti el, hogy abban az országban, amelyiknek ő az államfője, olyan bizonytalan ügy forduljon elő, amiről senki sem tudja mi az igazság. Azonnal kivizsgálást követelt, azt, hogy a Szejm üljön össze és vitassa meg az ügyet, de közben megkezdte munkáját az ellenzéki vezetésű felsőház bizottsága, amelynek első ülésén felszólaltak a torontói Citizen Lab szakemberei, akik nemzetközi szinten is foglalkoznak a lehallgatásokkal – folytatta Gordon István.

„A kanadai szakemberek elmondták, hogy tulajdonképpen nincs miről beszélni, mert írásos bizonyítékuk van arra, hogy három embert biztosan lehallgattak, közülük az egyik a Szenátus tagja, aki 2019-ben, a parlamenti választások idején az ellenzék választási vezetője volt, és abban az időszakban 33 alkalommal hallgatták le. Ugyanakkor hallgatták le azt az ügyvédet, aki szintén olyan politikusokat védett, akik az ellenzék soraiban harcoltak, de egy olyan ügyésznőt is lehallgattak, aki azért állt ki, hogy a legnagyobb járvány idején ne legyen választás.”

Számos nyitott kérdés van – tette hozzá, mert a kanadaiak azt is elmondták, hogy még sok minden van a tarsolyukban, de azt nem tudják, hogy név szerint kik ellen használták a Pegasust – mondta Gordon István. „Ne legyünk olyan naivak, hogy csupán három embert hallgattak le és ezért megvettek egy több százmillió eurós felszerelést.”

A szakértő végül azokat a kérdéseket sorolta fel a Klikk FM Politikai nagyító című műsorában, amelyek a magyar Pegasus-botrányban is felmerültek. Ki adta a megbízást, ki bonyolította az akciót, ki felügyelte, ki fizetett az izraeli cégnek és a korábban mindent tagadó kormányfő és a minisztertanács elnöke tudott-e a lehallgatásról?