Greenpeace: az Orbán-kormány teljesítménye romboló volt

HírKlikk 2021. szeptember 23. 21:00 2021. szept. 23. 21:00

A környezetvédő szervezet értékelést készített a miniszterelnökről, valamint a miniszterelnök-jelöltekről is a 2022-re vonatkozó zöld-politikájuk alapján.

2021. júliusában nyílt levélben keresték meg Dobrev Klárát, Fekete-Győr Andrást, Jakab Pétert, Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert és Pálinkás Józsefet, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hozzák nyilvánosságra a 2022-től érvényes zöld programjukat – írja a Greenpeace Magyarország alapján az atv.hu.

A szervezet úgy látja, hogy a 2022-es programok nem tükrözik megfelelően a válság súlyosságát.

Az ellenzéki jelöltek közül Karácsony Gergely volt a legaktívabb ebben a kérdésben, aki több tervet is küldött, míg Dobrev Klára és Jakab Péter nem küldtek önálló, részletes programot, a Közös Alapra hivatkoztak. Márki-Zay Péter semmilyen zöld tervet nem hozott nyilvánosságra.

A Közös Alap és Karácsony Gergely programja alapvetően helyesnek tűnik a szervezet szerint, bár nagyon általánosít, Dobrev Klára összeállítása pedig nem elégséges egy vita generálásához. Terjedelmet tekintve, Fekete-Győr András programja a legrészletesebb, viszont ott is vannak tartalmi hibák.

A legrosszabb értékelést a fosszilis energiahordozók bányászatának leállítására vonatkozó kérdésre adott válaszok kapták. Ebben a kérdésben sem a jelenlegi miniszterelnök, sem a miniszterelnök-jelöltek nem tudtak megfelelő választ adni, ahogy a légszennyezés és az energetika kérdéskörében is akadtak problémák.

Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált a megkeresésre, ezt a szervezet elfogadhatatlannak tartja, így az értékelést a meglévő stratégiai dokumentumok és a kormány elmúlt tíz éves teljesítménye alapján végezték.

„Az Orbán-kormányok környezeti teljesítménye igen gyenge, sőt, romboló volt, nem látható Orbán Viktor részéről érdemi ambíció a környezeti válságok kezelésére” – fogalmazta meg a Greenpeace.

Forrás: atv.hu