Gruevszki el sem indult volna, ha Orbánnal nincs előre leegyeztetve

HírKlikk 2018. november 16. 10:56 2018. nov. 16. 10:56

Kuncze Gábor szerint akármilyen úton-módon – gépjárművel vagy repülőgéppel – jutott is be Magyarországba Nikola Gruevszki, belügyi közreműködés nélkül ezt nem tehette meg. Tudnia kellett az „összehangolt cselekvésről” Orbán Viktornak, Pintér Sándornak és Szijjártó Péternek is. „Vagy esetleg a jogerősen börtönbüntetésre ítélt macedón politikus egy ejtőernyővel kiugrott egy repülőgépből és a Menekültügyi Hivatal tetején landolt.” Egy normális parlamentáris demokráciában egy ilyen ügybe a kormány belebukna, de Magyarország nem normális demokrácia. Orbán pedig elszámította magát.

Magyarországra nem lehet bejutni érvényes útiokmányok nélkül, illetve, ha lehet, akkor elég nagy a baj – fogalmazott a Sztárklikk megkeresésére Kuncze Gábor, hozzátéve: megkérdőjeleződik a kerítés értelme, bár ő a maga részéről azt mindig is értelmetlennek tartotta. Ám a volt belügyminiszter szerint nem erről van szó.

Bár a kormány első reagálása az volt, hogy semmiről nem tud, azóta már kiderült, hogy a tiranai magyar külképviseleti járművel sikerült Gruevszkinek kijutnia Macedóniából. Erről, szögezte le Kuncze Gábor –  Szent-Iváni István külügyi szakértővel egybehangzóan –: az ottani külképviseletnek tudni kellett. „Az pedig kizárt, hogy a nagykövet ne kérdezte volna meg Szijjártó Péter külügyminisztert, az meg pláne kizárt, hogy ő meg ne kérdezte volna meg Orbán Viktor miniszterelnököt” – fejtette ki Kuncze, hozzátéve: „egy ilyen súlyú ügyben minimum össze kell hívni a Nemzetbiztonsági Kabinetet, hiszen az Európa Tanács egy tagjának a volt miniszterelnöke a szereplője az ügynek, egy olyan politikus Magyarországra engedése kérdés, akit egy külföldiek által felügyelt, tehát transzparens eljárásban jogerősen elítéltek”. A Nemzetbiztonsági Kabinet pedig azért van, hogy a külpolitikai, belügyi, európai biztonsági kérdésekkel összevesse a lehetséges cselekedetet, és ennek a sokféle szempontnak az alapján döntsön – tette hozzá.

Mindenesetre Kuncze szerint összehangolt cselekvésről van szó, hiszen Gruevszki el sem indult volna, ha nem lett volna előre leegyeztetve. Felmerült az is – emlékeztetett a volt belügyminiszter –, hogy azzal a kis repülőgéppel hozták végül be az országba, amellyel Orbán szokott külföldre repülni.

„A repülőgép állandóan rendelkezésre áll, s aznap nem volt meccs, ahova Orbánt vinnie kellett volna” – szúrt oda Kuncze, aki a felvetésünkre, hogy mindenképpen a repülőtéren is kell valamifajta útiokmány az országhatár átlépéséhez azt mondta: belügyi közreműködés kellett, akár autóval, akár repülővel lépett be az országba Gruevszki. „Lehet, hogy ott ültek a TEK-esek a repülőgépen és szépen áthozták a volt macedón politikust a határon” – fogalmazott.

„Egy normális parlamentáris demokráciában a kormány belebukik egy ilyen botrányos ügybe, amelyben a legfontosabb tagjai – a miniszterelnök, a külügy- és a belügyminiszter – érintettek, nincs más választása, mint a lemondás” – szögezte le Kuncze. De Magyarországra ez természetesen nem igaz – fűzte hozzá.

„Habár Orbán Viktor el akarja hárítani, s jogi kérdést akar csinálni belőle, mert akkor jön az ’oszt jónapot’, de tévedés ne essék, ez vaskosan súlyos belpolitikai és külpolitikai kérdés” – szögezte le Kuncze. Hozzátette: „Magyarország jövőbeli megítélése függ attól, hogy Orbán Putyint vagy Brüsszelt választja”.

Kuncze szerint az egyetlen megoldást lát, aminek a következtében csak folt esik az ország tekintélyén, de nagy bajba nem sodródik, további súlyos károkat nem okoz Magyarországnak és nem tépázza tovább az Orbán-kormány tekintélyét: az, ha Gruevszkit őrizetbe veszik és visszatoloncolják.

Felvetésünkre, hogy akkor miért volt ez a nagy hercehurca, leszögezte: „csak a szokásos dolog történt, Orbán rosszul mérte fel a helyzetet, azt hitte, hogy nekik mindent szabad, még bukott és elítélt miniszterelnököket is csempészhetnek; de elszámította magát, túl nagy nemzetközi visszhangot váltott ki az ügy”.

Szerző: NVZS