Gruevszkire 19 év és hat hónap börtönbüntetés vár

HírKlikk 2022. május 21. 18:30 2022. máj. 21. 18:30

Kilenc év börtönbüntetésre ítélték pénteken Nikola Gruevszkit, Észak-Macedónia volt vezetőjét, amiért elrendelte egy korábbi szövetségese, riválisa szkopjei épületének lerombolását. Az eddigi itéletekkel együtt, ha minden fellebbezése sikertelen lesz, 19 év és hat hónap börtönbüntetésre számíthat.

Bűnösnek találta a szkopjei büntetőbíróság pénteken Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt hatalommal való visszaélésben, mert 2011-ben elrendelte egy politikai rivális tulajdonában lévő, épülő épület lebontását azzal az ürüggyel, hogy annak nem volt építési engedélye – írja a BalkanInsight.

A távollétében bíróság elé állított Gruevszkit kilenc év börtönbüntetésre ítélték.

A vád szerint Gruevski miniszterelnökként megbízta akkori közlekedési miniszterét, Mile Janakieskit, hogy segítsen bosszút állni Fiat Canoski üzletemberen és volt politikuson, miután PEI-pártja oldalt váltott, így kilépett a Gruevszki VMRO DPMNE pártja vezette akkori kormányszövetségből.

A pénteki ítélet a negyedik börtönbüntetése Gruevszkinek.

Az ország 2006-tól 2016-ig tartó tekintélyelvű uralkodója 2018-ban Magyarországra menekült, hogy elkerülje egy luxuslimuzin vásárlása miatt kiszabott kétéves börtönbüntetés letöltését .

2020-ban a bíróságok másfél év börtönbüntetésre ítélték, mert 2013-ban tömegtámadást szított egy ellenzéki önkormányzat ellen a fővárosban.

Idén áprilisban hét év börtönbüntetést kapott, mert kirabolta saját politikai pártját, és a pénzt illegális ingatlanvásárlásra használta fel.

Ha minden fellebbezése sikertelen lesz, 19 év és hat hónap börtönbüntetésre számíthat.

Gruevszki kitart amellett, hogy az ellene indított összes ügyben politikailag motivált bosszúról van szó, amelyet politikai riválisai, a jelenleg kormányzó szociáldemokraták hajtottak végre.