Gulyás: nincs forráshiány az egészségügyben

HírKlikk 2018. augusztus 18. 11:19 2018. aug. 18. 11:19

Az Állami Számvevőszék által készített jelentésből nem a forráshiány következik, hanem az, hogy a gazdálkodás számtalan intézményben nem volt kellően gondos - mondta Gulyás Gergely a Magyar Időknek adott interjújában.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mivel a kórházak évről évre adósságot halmoznak fel, ezért az egészségügyi ellátás színvonala és az állami finanszírozás jelenlegi korlátai között új egyensúlyt kell találni.

Gulyás az interjúban azt is elmondta: a KSH legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben a legjelentősebb bérnövekedés az egészségügyben történt, és ez folytatódni is fog.

"Fontos az ápolói és orvosbérek további emelése, bármilyen sok lemaradást is sikerült már eddig is bepótolni az elmúlt években" 

- tette hozzá a miniszter.

"Jövőre az ápolónőkkel még érvényes bérmegállapodásunk van, amely nyolcszázalékos emelést rögzít, de szeretnénk a 2020–2022-es időszak emeléseiről is egyezségre jutni. Ezenkívül nővérszállók és – a Magyar falu program keretében – szolgálati lakások építésével segítjük az ápolókat és a vidéki háziorvosokat"

- hangsúlyozta Gulyás Gergely.