Gyalázat! Gazdátlanul rohad Gobbi Hilda híres villája

HírKlikk 2017. április 16. 06:21 2017. ápr. 16. 06:21

Hónapok telhetnek el, mire tisztázódik a visegrádi ingatlan tulajdonjoga, addig viszont csendben tovább rohad az ország egyik fontos kulturális öröksége, Gobbi Hilda egykori nyaralója, a híres Patkó-villa - írja a Bors. Tudni kell, a házba a művésznő beépíttette a lebontott Nemzeti Színház tégláit.

A Patkó-villa lakatlan, Gobbi Hilda halála óta egy gondnokon kívül senki sem nyitja ki a cirádás vaskaput. A Bors munkatársa tavaly szeptemberben járt arra először, a Kossuth-díjas művésznő egyik közeli ismerőse hívta fel a lap figyelmét arra, hogy a ház és a berendezése lassan az enyészeté lesz, mert senki sem költ az állagmegőrzésre.

Az ingatlan tulajdonosa és fenntartója a Pesti Magyar Színház. Zalán János direktor fél évvel ezelőtt azt mondta: a ház felújításra szorul, szándék és elhatározás van a színház részéről, hogy tavaszra ez elkészüljön. A napokban ismét megnézték, hogy elkezdődtek-e már a felújítási munkálatok, de erre utaló jeleket sajnos nem láttak.

Időközben a Pesti Magyar Színház kezdeményezte, hogy vegye át az üzemeltetést a Nemzeti Színház, amire tulajdonképpen hagyta az ingatlant Gobbi Hilda. Az igazgató szerint azért volt erre szükség, mert ők egészen más léptékű büdzsével dolgoznak, mint egy kis színház, nekik lesz pénzük arra, hogy karbantartsák. A Nemzeti Színház csak annyit közölt, hogy folynak az ügyben a tárgyalások.

Gobbi 1988. július 13-i halála előtt úgy végrendelkezett, hogy a vagyonát - tekintve, hogy nem volt családja - a színházi szakmára hagyja. A budapesti Orsó utcai ingatlanja árából alapított egy művészeti elismerést, az Aase-díjat, amelyet a legjobb színházi epizódszereplőknek ítéltek oda, a maradék pénzét színészek segélyezésére fordították. A visegrádi nyaralót, az úgynevezett Patkó-villát pedig a hazai színházi szakmának adományozta, hogy alkotóház legyen belőle.
Forrás: Bors